Сиријска војска заузела турску осматрачницу?

БЕЈРУТ: Трупе сиријског председника Башара Асада преузеле су контролу над низом села у северној покрајини провинције Хама, међу којима је и село Морек, где се налази турска осматрачница, сиријска државна ТВ и група за праћење рата саопштила је данас. 
1
Фото: Tanjug

Сиријске трупе су овим довршиле преузимање некадашње побуњеничке регије, јужно од провинције Идлиб, први пут од 2012. године, навела је ТВ. 

Сиријска опсерваторија за људска права, такође је данас известила да владине трупе сада имају контролу над целим севером Хаме.

Како АП извештава, судбина турских трупа које надгледају посматрачко место није позната. Од споразума са Русијом прошле године, Турска је успела да сачува 12 таквих места у и око провинције Идлиб. Турска је снажни ослонац сиријске опозиције и побуњеника који се боре против Асадових снага, док Русија подржава Асадову владу.

Опсерваторија је сапштила да није јасно да ли је било турских војника који су остали на осматрачници Морек или су се повукли из тог подручја преко ноћи.

Турски министар спољних послова Мевлут Чавучоглу негирао је да су у Сирији опкољене било какве турске трупе. Током посете Бејруту рекао је новинарима да је у Идлибу дошло до сукоба у близини турских осматрачница, "али нема никаквих опкољених војника".

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести