Неиспричана прича о разарању Новог Сада у Променади

НОВИ САД: Изложба „Нови Сад – град феникс” отворена је јуче на првом спрату шопинг-центра „Променада” на Булевару ослобођења 119, где ће моћи да се погледа до краја септембра.
i
Фото: Dnevnik (Radivoj Hadžić)

На изложби, која је информативног карактера, кроз девет паноа приказан је Нови Сад пре, током и након бомбардовања из 1849. године, у којем је убијено 12.000 становника од 20.000, те срушено 2.000 кућа од 2.800. Изложбу је организовало Удружење грађана „Дунавска соната”, које је своју целогодишњу активност посветило управо разарању града из тог периода јер је, како нам је рекла њихова председница Милица Трифуновић, „то једна од историјских чињеница које смо негде у борби за обнову града вероватно пренебрегли”. По њеним речима, жеља им је била да прикажу „неиспричану причу” и да се људи упознају с историјском чињеницом, која је малтене избрисана.

Пре 170 година Нови Сад је преживео страдање које је незапамћено у модерној историји Европе, а данас је универзитетски центар, има више од 200.000 грађевинских објеката и гравитира му око пола милиона људи, казала је Милица Трифунов, и додала да је то велико страдање уједно било и велико рађање Новог Сада.

Како је додала, на сваком кораку у старом језгру града су ти ожиљци видљиви и данас.

На овај начин не само да одајемо пијетет жртвама већ и свима онима који су град поново изградили и који, заправо, данас треба да нам буду мотив да наставимо да се боримо за наш Нови Сад, да га учинимо лепшим и достојним његовог имена. И у самом имену Нови Сад је метафора – он је нов, израстао из нечег старог, поручила је Милица Трифунов.

Фото: Dnevnik (Radivoj Hadžić)

Изложба, на којој је, између осталог, приказан изрбисани барокни Нови Сад, раније је била постављена у Српском народном позоришту и у Дунавској улици, када су паное у рукама држали средњошколци, а сада је Удружење одлучило да је прикаже и у тржном центру који је данас место окуљања великог броја суграђана, а поготово најмлађих.

Менаџер тог тржног центра Борис Стевовић казао је да је „Променада”, као најновији и најексклузивнији шопинг-центар у Новом Саду, осетила потребу да подржи један такав догађај и изложбу која говори о историјским догађајима и разарању града, током којег је погинуо велики број тадашњих житеља.

Путем те изложбе сви наши посетиоци из Новог Сада, Војводине и целе Србије имаће прилику да се упознају са свим оним што се дешавало пре 170 година,рекао је Стевовић, и додао да у свом редовном пословању иначе стављају акценат на културне и едукативне догађаје, стога је и то један од разлога због чега су одлучили да наредни месец буду домаћини изложбе „Нови Сад – град феникс”. 

В. Бијелић

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести