Јавне гараже, „Карађорђе“ и извршење буџета пред одборницима

Предлог концесионог акта којим би изградња 12 јавних гаража у Новом Саду и управљање њима било поверено приватном партнеру кроз јавно-приватно партнерство на 40 година, вероватно је најзначајнија тачка дневног реда данашње седнице Скупштине града.
skupstina grada
Фото: Dnevnik (Filip Bakić)

Сем тога, новосадски представници у градском парламенту изјасниће се и о низу урбанистичких планова који предвиђају, између осталог и рушење постојећег и изградњу новог стадиона „Карађорђе“, изградњу Археолошког парка на Сајлову, угоститељског објекта у Лиманском парку, као и стамбено-пословног блока јужно од Радничке улице.

Скупштина ће се изјаснити и о извештају о извршењу градског буyета у првој половини ове године, као и појединачним извештајима јавних градских предузећа за исти период. Сам извештај показује да је у првих шест месеци 2019. године укупно остварено 10.292,4 милиона динара текућих прихода и примања буyета, што с 3.472,5 милиона динара пренетих из ранијих година укупно износи 13.765 милиона динара. То је 45,1 одсто годишњег плана и 86,9 одсто полугодишњег, и 6,8 одсто више него у истом периоду лане. Текући приходи су релизовани с 87,7 одсто од планираних, и већи су 12,5 одсто у односу на првих шест месеци 2018. године. Порези у вредности од 7,123 милијарди динара износе 93,25 одсто шестомесечног плана.

Расходи и издаци из буyета износе 8,183 милијарди динара, односно 31,1 одсто годишњег плана и 53,4 одсто полугодишњег, а 1,7 одсто су већи него у истом лањском периоду. Највеће је учешће текућих расхода с 80,8 одсто, док капитални расходи учествују са 17,1 одсто, а издаци за отплату главнице и набавку финансијске имовине чине 2,1 одсто потрошње.

Када се уврсте капиталне субвенције, капитални трансфери осталим нивоима власти и капиталне дотације, капитална потрошња чини 21,9 одсто укупно утрошеног новца, док текућа чини 76 процената. Код текућих расхода највише новца, 2,156 милијарде динара, отишло је за коришћење услуга и робе, што чини 32,6 одсто текуће потрошње, док су плате запослених исплаћене у износу од 1,587 милијарде динара, односно 24 одсто текућих расхода.

На Скупштини ће се, између осталог, наћи предлог и да глумац Ратко Радивојевић и хуманитарка Диана Будисављевић добију своје улице у граду, а предложено је и да буде постављена спомен-плоча Јелици Беловић Бернаyиковској на Успенском гробљу.

С. Кр.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести