Јовановић: Заседање УН за Србију има посебан значај

БЕОГРАД: Бивши амбасадор СРЈ у Уједињеним нацијама Владислав Јовановић рекао је да су на заседању Генералне скупштине УН носећа тема климатске промене, али да је то истовремено велика прилика за шефове држава и влада да се сретну са својим колегама ради решнавања отворених питања.
Vladislav Jovanović, Tanjug
Фото: Tanjug

Овогодишње заседање за Србију има посебан значај због питања Косова и Метохије, указао је Јовановић за РТС.

Јовановић је рекао да заговорници независности тзв. Косова, односно западне земље, имају читав колективни наступ према председнику Србије како би изнудиле неку врсту кретања Србије према њиховим очекивањима.

У том смислу, Јовановић истиче да је председник Вучић био у праву када је рекао да га очекују тешки разговори у Њујорку.

Каже и да би Београд требало да пређе у активнију улогу јер нас стално изјашњавање о ставовима других земаља ставља у пасиван положај.

Наводи да је, паралелно са инсистирањем на компромису потребно подсећати западне силе на њихову одговорност која произилази из Устава Србије и Резолуције 1244.

Истиче и да чланство Србије у УН потврђује њене границе са Косовом као интегралним делом.

Јовановић истиче да су Уједињене нације највећа добит за човечанство после Другог светског рата, али да су због разних подела у свету оне девалвиране, гурнуте у страну а проблеме су решавале појединачне земље или групе.

Додаје да су УН у неким тренуцима биле афирмисаније а у неким потпуно гурнуте у страну, као за време апсолутне превласти Америке после победе у Хладном рату. Сада, каже Јовановић, када се формира нови светски поредак, УН поново постају неопходније.

Наводи да се назаоштренија питања и даље решавају од стране великих сила, али да договор мора да прође криз УН које се полако враћају у центар активности јер разнородне земље имају потребу за кровном организацијом.

Враћајући се на питање Косова и Метохије, Јовановић је навео да постоје две препреке да би оно стигло до УН. Једна је сагласност Србије а друга резолуција 1244.

Подсећа и да постоје најмање две сталне чланице СБ УН које инсистирају на поштовању Резолуције 1244.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести