Уместо ругла, нови стамбено-пословни објекат

НОВИ САД: Уместо напуштене и готово урушене зграде на углу улица Жарка Зрењанина и Мирослава Антића, у наредну годину дана биће изграђена нова троспратница, будући да су одборници Скупштине града усвојили предлог „Ипон градње” о размени непокретности путем непосредне погодбе.
rusevina
Фото: Dnevnik (Radivoj Hadžić)

То значи да ће Град за руинирани локал у пропалој вишеспратници, добити 20 квадрата пословног простора у новоизграђеном објекту на истој локацији.

„Ипон градња” је 2011. године купила три стана у запуштеној вишеспратници, док је пословни простор у приземљу зграде, у којем је некада била фото-копирница, јавна својина. Како су из тог предузећа објаснили за „Дневник”, 2012. године укњижили су се као власници већег дела објекта, међутим, због нерешених имовинскоправних односа и реституције, зграду нису могли срушити, тако да је остављена да и даље пропада.

У извештају комисије која је разматрала понуду „Ипон градње” наведено је да је размена сврсисходна и економски корисна за Град Нови Сад јер се пословни простор у Улици Мирослава Антића 9 не користи, то јест, дужи низ година не издаје, те да је објекат напуштен и у веома лошем стању.

Склапањем уговора с Градом, приватни инвеститор ће морати да изгради нови објекат за годину од добијања грађевинске дозволе, као и да га у целости уреди. Осим тога, биће у обавези и да обезбеди заснивање хипотеке или наплативе банкарске гаранције у висини процењене тржишне вредности будуће непокретности, као и да Граду омогући увид у динамику градње. Пословни простор ће бити укњижен као својина Новог Сада, а трошкове размене, као и плаћања пореза, требало би да сноси инвеститор, односно „Ипон градња”.

У приземљу руиниране зграде некада је била једна од најстаријих фото-копирница у граду, међутим, вишеспратница одавно зврји празна и представља ругло у самом центру Новог Сада. Због дугогодишњег немара и неодржавања, објекат је оштећен и запуштен, кров је одавно срушен, а дешавало се и то да су делови фасаде падали на тротоар.

По налогу Грађевинске инспекције, пре неколико година су око целе зграде постављене заштитне скеле да би се пролазници туда безбедно кретали. Међутим, заштитне мреже на фасади одавно већ нема, остале су само даске на металној конструкцији скеле, да случајне пролазнике заштите од евентуалног урушавања објекта.

Иначе, зграда у Улици Мирослава Антића 9 део је амбијенталне целине изграђене у првој половини прошлог века. По подацима Републичког геодетског завода, на парцели број 195 налазе се два стана од 150 квадрата и један од 53, док је у приземљу пословни простор површине 31 квадратни метар, у јавној својини.

Планом детаљне регулације у зони у којој је зграда предвиђен је општеградски центар, за делатности из домена пословања, трговине, услуга и сл., а могуће је и вишепородично становање. Предвиђено је рушење објекта на адреси Мирослава Антића 9 и ту је дозвољена изградња троспратнице с поткровљем. У плану се још наводи и да ће поткровље нове зграде бити без надзитка, а простор испод крова осветљен полеглим прозорима према улици и вертикалним према дворишту на 50 одсто површине кровне равни. Кота венца усклађена је с објектом у Улици Жарка Зрењанина 10, а испод целе парцеле планирана је подрумска гаража с улазом искључиво из Улице Мирослава Антића.

Зграда на углу Улице Мике Антића и Жарка Зрењанина неколико пута је мењала власника, а грађани који ту живе својевремено су прикупљали потписе за петицију против рушења. Међутим, то није помогло па је зграда, која је некада била понос града, препуштена зубу времена.

Ј. Вукашиновић

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести