ББЦ: Појавио се други узбуњивач против Трампа

ЛОНДОН: У покренутом процесу за смењивање америчког председника Доналда Трампа дошло је до изненађења јер се појавио и други узбуњивач, саопштили су адвокати који заступају првог узбуњивача.
tramp, tanjug ap
Фото: Tanjug (AP Photo/Evan Vuči)

Адвокат Марк Заид рекао да је и он изнео информације о покушајима председника Доналда Трампа да изврши притисак на украјинског председника Володимира Зеленског да истражи његовог политичког ривала, бившег потпредседника и могућег председничког кандидата Џоа Бајдена.

Он је навео да је и тај други узбуњивач службеник обавештајне службе, да је упознат са случајем и да је о томе разговарао с генералним инспектором, преноси ББЦ.

Ови вест Бела кућа није коментарисала, а Трамп је одбацио и првобитне наводе.

За сада се ништа не зна о детаљима везаним за другог узбуњивача.

Како је Заид рекао за АБЦ, други узбуњивач је особа која је из прве руке сазнала за наводе повезане с телефонским разговором Трампа и Зеленског 25. јула.

О другом узбуњивачу је писао и Њујорк тајмс, наводећи да други узбуњивач разматра излазак у јавност с потпунијим информацијама о том случају.

Трампов адвокат Руди Ðулијани написао је на свом Твитеру да не би био изненађен да се открије још један "тајни извор" и поновио да је истрага протов Трампа политички мотивисана.

Обавештајни комитет Представничког дома Конгреса објавио је прошле недеље редиговану верзију узбуњивачке жалбе на америчког председника Доналда Трампа, која је довела до истраге у Конгресу против њега.

У тој жалби наводи се да је узбуњивач од више званичника владе САД чуо да председник користи председничку моћ како би затражио мешање стране државе у председничке изборе 2020. године.

Потврда да постоји други узбуњивач могла би да изазове додатно незадовољство у Републиканској партији, чији поједини чланови су већ критиковали Трампов позив Украјини и Кини да истраже Бајденовог сина, пише Глас Америке.

Републикански сенатори Мит Ромни, Бен Сас и Сузан Колинс већ су изразили забринутост што Трамп покушава да од страних влада добије помоћ за председничке изборе наредне године, међутим, други републиканци и даље чврсто бране председника, истичући да спорни телефонски позив са Зеленским није био значајан.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести