Дом здравља Нови Сад: 15 година рада Саветовалишта за младе

НОВИ САД: Саветовалиште за младе Дома здравља Нови Сад у петак, 1. новембра, обележава 15 година успешног рада.
tinejdzeri mladi
Фото: pixabay.com

Служба за здравствену заштиту деце Дома здравља “Нови Сад“ је 1. новембра 2004. године основала Саветовалиште за младе с циљем превенције ризичних понашања код младих узраста од 7 до 19 година. Од 2004. године када је Саветовалиште за младе основано, број корисника наших услуга је у сталном порасту.

Организовано је 13.038 групно здравствено васпитног рада.

Укупан број лица која су прошла кроз програме Саветовалишта за младе је 132.699.

Индивидуалним здравствено васпитним радом обухваћено је 37.247 лица са територије града Новог Сада и Сремских Карловаца.

Групно здравствено васпитни рад се спроводио у 31 основној и 22 средње школе са територије града Новог Сада и Сремских Карловаца, као и у просторијама  Саветовалишта за младе.

Рад Саветовалишта заснива се на основним принципима примарне превенције, у првом реду васпитно-едукативном раду, промотивним активностима усмереним ка унапређењу здравља адолесцената, стварању здравствене културе, подизању нивоа знања, стицању  вештина за успостављање личне одговорности за сопствено здравље, а самим тим и за здравље других.

Рад Саветовалишта базиран је на мултидисциплинарном приступу и чине га: специјалиста социјалне медицине, психолози, педагог, специјалисти струковне медицинске сестре, а по потреби се укључују и лекари других специјалности као консултанти: педијатар, јувенилни гинеколог, уролог, психијатар, дерматолог и други.

Саветовалиште за младе активно се укључује у манифестације које су посвећене промоцији здравља у сарадњи са основним и средњим  школама, Институтом за јавно здравље Војводине и невладиним организацијама, а препоручене су од стране Светске здравствене организације и прате се по календару Јавног здравља, као и активним учешћем на Егзит фестивалу. Исто тако, у сарадњи с Градском управом за здравство града Новог Сада, Саветовалиште за младе реализује низ пројеката у циљу промоције здравих животних стилова.

Поред овога, млади имају могућност да се обрате тиму Саветовалишта са својим личним проблемима, јер им пружа преко потребно поверење и приватност које се спроводи у заказаном термину.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести