Дојче Телеком стопира понуде за 5Г, чека став владе о Хуавеју

БЕРЛИН:  Дојче Телеком је објавио данас да обуставља све понуде које се односе на развој 5Г мреже пошто чека да Немачка утврди став о потенцијалним безбедносним ризицима везаним за кинеског добављача опреме Хуавеј.
5G mreza
Фото: pixabay.com

"У светлу нејасне политичке ситуације, у овом тренутку нећемо закључивати 5Г уговоре ни са једним добављачем. Тренутно обавештавамо све добављаче о томе", саопштио је Дојче Телеком, а преноси Ројтерс.

Ова телекомуникациона компанија је успоставила 5Г мрежу у неколико немачких градова, при чему је развој те мреже у Берлину заснован на пилот пројекту у сарадњи са Хуавејем. Планира да идуће године прошири мрежу на 20 немачких градова.

Посланици у парламенту из редова Хришћанско-демократске уније (ЦДУ) канцеларке Ангеле Меркел су се, међутим, побунили против предложених прописа којима се не предвиђа увођење директне забране ни за једног добављача већ само провера њихове технологије и управљања свих тих компанија.

Они су на тај начин стали на страну САД-а који тврди да опрема тржишног лидера Хуавеја наводно "на мала врата" излаже мреже сајбер шпијунажи и да је на то законом обавезана према кинеској држави. Хуавеј те тврдње негира.

"Надамо се да ће се политичка ситуација по питању изграђе 5Г мреже у Немачкој разјаснити у најкраћем могућем року, како не бисмо заостајали", поручили су из Дојче Телекома.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести