Потражите старе новогодишње и божићне честитке

На Тргу слободе почела је празнична чаролија: у току је четврти „Новосадски винтерфест”, који ће трајати до 30. децембра.
д
Фото: Новосадски винтерфест

Тај фестивал покренуо је акцију у којој ће се бирати најлепше старе новогодишње и божићне честитке и фотографије. Стога позивају Новосађане да завире у комоде, ладлице, кутије... где се можда међу одложеним старим стварима нађу и лепе старе, очуване честитке, са снегом, Деда Мразом, јелком, ирвасима... односно све оне „карте”, како су их наши стари звали... које смо добијали од удаљених рођака, пријатеља, деце, унука... поводом доласка Нове године. Или пак сакривене породичне фотографије у слављеничком духу... а које нас подсећају на нека стара времена...

Из „Новосадског винтерфеста” поручују да, ако баш ви поседујете нешто од тих реткости, пошаљите их на: милица.савиц.цпг­гмаил.цом.

Све честитке и фотографије биће објављене на „Фејсбук” страници фестивала, а оне најлепше и на изложби на Тргу слободе, која ће бити отворена 15. децембра.

Традиција слања новогодишњих и божићних честитки настала је у Енглеској, где су се и појавили први примерци, с циљем да се обични људи подстакну да у што већем броју користе поштанске услуге, које су тада биле у зачетку. Честитке су имале шарену слику у средини, која је обично приказивала срећну и насмејану породицу у тренуцима уживања за раскошном празничном трпезом. Текст на честиткама је био једноставан „Срећни новогодишњи и божићни празници”.

А. Б.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести