У новом молском дому за старе још 50 места

МОЛ: Министарство за рад, запошљавање, борачку и социјалну заштиту прописало је капацитет Дома за старе и пензионере у Молу од 220 корисника, а према испоштованим стандардима у овој установи тренутни капацитет је 210 места.
д
Фото: Dnevnik.rs

Установа има потребе за проширењем, па је спремљен пројекат за изградњу новог спратног објекта од 2.000 квадрата, али се од тада чека.

- Парцела за нови објекат је припремљена али су се прописи у тој области мењали. Разговарали смо са представницима Канцеларије за управљање јавним улагањима Владе Србије, урадили смо идејни пројекат новог објекта, а обратили смо се надлежном Покрајинском секретаријату па чекамо одговоре - каже директорка молске установе Данијела Шевић.

Овде су углавном смештени корисници са подручја ађанске општине, али има их из других војвођанских општина, централне и јужне Србије. Захтева за смештајем у овој установи из дана у дан је све више, тако да постоје и листе чекања. Комисија за пријем заседа три-четири пута недељно, свакодневно стижу захтеви. Изградњом новог објекта капацитет би се проширио за 50 нових корисника, тако да би установа у Молу збрињавала 270 корисника.

Урађена је пренамена једног од постојећих објеката, који је био дефинисан као дневни боравак корисника, а сада је преуређен за боравак осам корисника.

Фото: Dnevnik.rs

-  Захваљујући Министарству и Покрајинском секретаријату од 2016. године уложено је 57 милиона динара у реконструкције и санације јер ова установа има 16 објеката на простору од 7.500 квадратних метара, па је било потребно доста радова. Редовно конкуришемо и код Министарства правде које из средстава опортунитета додељује средства, па је од тога финансирано пружање здравствене заштите и специјалистичких услуга, прилагођавање стандардима и обезбеђење квалитетније услуге смештаја. Тако је набављена покретна степенишна столица у једном мањем смештајном објекту где се проценило да није могуће уградити лифт и урађена замена подних облога у свим објектима - објашњава директорка Шевић.

Покрајинским средствима набављена је и опрема за физикалну медицину и терапију и урађена енергетска санација објекта 1 и 2, који је један од највећих смештајних објеката и било је неопходно да се санира. Ту је стационарно одељење са 50 корисника који су најугроженијег здравља и имају највећи степен подршке код услуге смештаја.


Потребе установе и корисника

За наредну годину предвиђена је санација крова у централном објекту 1 и 2, у вредности 15 милиона динара, за шта је израђена пројектно техничка документација. Има потребе за израдом документације за санацију санитарних чворова у стационарном одељењу истог објекта, санацију сестринске собе и мале амбуланте, чиме би се завршила санација централног објекта, где је већ урађен значајан део посла.

- Постоји потреба да се санира систем а производњу топле воде у објектима 3 и 4, заменом постојећих и инсталирањем још нових соларних колектора за потребе вешераја и кухиње, чиме би смањили потрошњу гаса. За замену опреме у кухињи потребно је преко 11 милиона динара, а значило би нам једно возило намењено за превоз инвалида или санитетско возило, јер корисници имају потребу да се лече у здравственим установама терцијалног нивоа, пошто су све клинике доста удаљене – навела је Данијела Шевић.


Покрајински секретаријат за енергетику и саобраћај је финансирао реконструкцију котларнице, када сређен читав систем грејања. Канцеларија за управљање јавним улагањима је до сада учествовала са 11 милиона динара за санацију и енергетску ефикасност објеката 13. 14 и 15. Штедљива расвета у свим објектима набављена је средствима од Покрајинског секретаријата за енергетику.

У два наврата Министарство за рад, борачка и социјална питања је определило 10,36 милиона динара за набавку нових болничких кревета са електро- мотором. Ресорно министарство је у овој години омогућило да се набаве клима уређаји за стационарно одељење и приземни део централног објекта 1 и 2, а раније су такви уређаји постојали само у  заједничким просторијама, трпезарији и кухињи. Средствима које је одобрио Покрајински секретаријат раслхадни уређаји биће постављени и у осталим објектима, посебно у објекту 13, 14 и 15 који је монтажни, али реновиран и уређен за смештај 120 корисника оболелих од деменције и алћајмерове болести. У одличном стању је и објекат број 16, реновиран пре три године.

- Преостало је да се у том делу установе обнове бетонске стазе, за шта је са извођачем већ склопљен уговор. Ту је постављен и монтажни објекат за боравак и радно окупациону терапију на отвореном, биће још замењена ограда и капија. Постављање монтажног објекта за дневне активности и радно окупациону терапију донација је једног Ађанина који живи у Шведској, па је наследство донирао установи у Молу.

Текст и фото: М. Митровић

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести