Србија спонзор првог стрипа у Етиопији

АДИС АБЕБА: Млади аутор, Минас Хелефом, направио је стрип "Агга" о Абдиси, познатом јунаку Другог италијанско - абисинског рата и његовим југословенским пријатељима, Стефану и Јулију, а Амбасада Србије у Етиопији била је спонзор првог стрип издања објевљеног у овој земљи.
s
Фото: pixabay.com

Према Абдисином дневнику, који је у Етиопији веома знана литература, након рањавања 1937, он је заробљен и пребачен у Италију, где је осуђен на осам година затвора.

Као патриота и несутрашиви борац, држан је под посебном присмотром. Са шесторицом Југословена Абдиса је утекао и у шумама се састао с другом групом одбеглих заробљеника, углавном Југословена и Енглеза.

На наговор Абдисе, они су се вратили у логор и ослободили многе заробљенике.

Легенда каже да су Абдиса и његов југословенски пријатељи ушли џипом у ослобођени Рим носећи заставе Етиопије и Југославије.

Абдисина храброст деценијама је инспирација Етиопљанима.

Иако је неко време био заборављен, на њега је, по предању, цара Хајла Селасија, подсетио маршал Тито, коме је Абдисино јунаштво било познато, и Абдиса је добио одговарајући чин и постао царев телохранитељ.

Умро је крајем седамдесетих година 20. века.

Представљању стрипа присуствовало је више од 150 истакнутих гостију, а говорили су Данијел Месфин, председник Удружења етиопских патриота, организације која окупља ратне ветеране и њихове потомке и поштоваоце, Минас Халефом, аутор стрипа, Адис Алем Абдиса, ћерка Абдисе Аге и амбасадор Александар Ристић.

Пензионисани генерал Васихун Негату, ратни друг Абдисе из рата са Сомалијом 1964, одржао пригодно слово. Овај догађај је добио велики публицитет у етиопским медијима.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести