Друго тужилаштво: Пад кривичних дела породичног насиља

БЕОГРАД: На подручју надлежности Другог основног јавног тужилаштва у Београду (II ОЈТ) - у општинама Вождовац, Раковица, Чукарица и Гроцка забележен је пад пријављених крививних дела породичног насиља за више од 30 одсто у току 2019. године, у односу на 2018.
sud, freeimages
Фото: freeimages.com, ilustracija

Према подацима овог тужилаштва који су достављени Тањугу, тужилаштву је у 2019. години поднето 415 кривичних пријава против извршилаца кривичног дела насиље у породици, док су у 2018. години биле поднете 654 кривичне пријаве.

У тужилаштву оцењују да је то показатељ значајног и ефикасног рада у зони превенције насиља кроз примену новог Закона о спречавању насиља у породици који има за циљ зауставаљање насиља и заштиту жртве.

Статистички подаци за 2019. годину, показују да је од укупног броја процесуираних кривичних пријава за кривично дело насиље у породици тужилаштво као неосноване обацило мање од једне четвртине поднетих кривичних пријава.

Притвор је био одређен према 120 извршилаца породичног насиља, међу којима нису особе које су по протоколу биле смештене у клинику "Др. Лаза Лазаревић" ради вештачења.

Друго основно тужилаштво у 2019. години бележи и пораст изречених хитних мера удаљења из стана и забране приласка и комуникације које су примењене према 515 насилника.

Месечно је у оквиру Група за координацију и сарању у циљу превенције насиља у просеку разматрано око 450 ризичних породица, а од почетка примене Закона о спречавању насиља у породици 1. јуна 2017. године кроз рад ових група разматрало преко 12.000 породица за територије општина Чукарица, Раковица, Гроца и Вождовац.

Тужилаштво је, такође, израдило на хиљаде идивидуалних планова подршке и помоћи жртвама, који су захваљујући заједничком раду и прилагодљивости планова потребама жртве, насиље зауставили и заштитили жртве на најбољи и најефикаснији начин, кажу у Другом основном тужилаштву.

У току 2019. године, на основу оптужница тог тужилаштва осуђено је 135 извршилаца кривичног дела насиље у породици, са 60 извршилаца је закључен споразум о признању кривичног дела, док је у односу на 33 извшиоца изречена мера безбедности заводског или отвореног типа као главна кривична санкција.

Укупно је према 230 насилника изрецена кривична санкција.

У само пет случајева, суд је 2019. године донео ослобађајућу пресуду, а трећину изречених казни чине казне затвора међу којима је највиша изречена казна зтвора у трајњу од шест година.

Друго основно тужилаштво поручује да ће и у наредном периоду наставити да кроз висок ниво сарадње, пре свега са центрима за социјални рад и полицијом, али и са другим државним органима и установама сузбија сваки акт насиља и пружа помоћ и подршку свакој жртви.

Поред тога, имајући у виду измене Кривичног законика које су недавно ступиле на снагу, тужилаштво ће знатно пооштрити своју казнену политику и у складу са законом, санкционисати повратнике овог кривичног дела, за које нема и неће бити толеранције већ ће напротив за њега бити тражено изрицање оштрих казни.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести