Пронађена планета слична Земљи, таман за људе

Насин транзитни сателит за истраживање егзопланета (ТЕСС) објавио је ново, узбудљиво откриће које би могло помоћи потрази за проналажењем будућег „дома“ за људски род, јавља Радио телевизија Србије.
п
Фото: Youtube Printscreen

„Ловац на планете“, како још називају Насин сателит, пронашао је планету величине Земље у зони у којој услови могу да дозволе присуство течне воде на површини. 

Потенцијално насељива планета под именом "ТОИ 700 д" налази се на 100 светлосних година у јужном сазвежђу „Дорадо“.

„ТЕСС је дизајниран и лансиран посебно како би пронашао планете величине Земље који круже око оближњих звезда. Планете око оближњих звезда најлакше је пратити већим телескопима. Откривање 'ТОИ 700 д' је кључни научни налаз за ТЕСС. Потврда величине планета и статуса зоне је још једна победа при крају једне од научних мисија овог јануара“, рекао је Пол Херц, директор одељења астрофизике у седишту Насе, у Вашингтону.

Научници су користили Насин свемирски телескоп „Спајсер“ да потврде налазе и моделирали су потенцијално окружење планете како би утврдили могућности будућих истраживања.

"ТОИ 700" је патуљаста звезда. То је једна од три планете која је у ранијим истраживањима погрешно класификована као слична нашем Сунцу.

„Када смо кориговали параметре звезде, величине њених планета су опале, и схватили смо да је заправо величине Земље. Поред тога, за 11 месеци података нисмо видели карактеристике звезде, што повећава изгледе да је 'ТОИ 700' усељива“, рекла је Емили Гилберт, студенткиња на Универзитету у Чикагу.

Пошто се још не знају детаљни услови за евентуални живот и могуће насељавање на "ТОИ 700", научници Насе кажу да ће се у будућности бавити могућностима које би нова планета могла да понуди.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести