Формирано 11 академија, планирано још три у Војводини

БЕОГРАД: Спајање високих школа у академије приводи се крају. До сада је основано 11 академија у централној и јужној Србији, још предстоји оснивање три академије у Војводини.
vlada, tanjug
Фото: Tanjug/S.Radovanović, arhiva

Планирано је да 47 високих струковних школа буде спојено у 14 академија. Већ је основано 11 академија и њихово оснивање одобрила је Влада Србије. Преостале три у Војводини најверотаније ће сачекати да прођу избори, па ће тада бити конституисане.

Председник Савета за реформу високих струковних школа проф. Бранислав Јеремић каже за Тањуг да су у Београду основане четири академије, затим да је по једна основана у Нишу, Лесковцу, Крушевцу, Крагујевцу, Ужицу, Шапцу, на Косову и Метохији.

Прва академија основана је пре годину и по и настала је спајањем Београдске пословне школе и Високе пословне школе струковних студија у Блацу, али је пракса показала да на раздаљини од 250 километара тешко функционише.

"Спајање Београдске пословне школе и Високе пословне школе у Блацу је било изнуђено решење, због проблема који су постојали у тим школама. Сада смо школу у Блацу припојили Академији у Лесковцу, а Академији пословних струковних студија у Београду додали Високу уметничку школу", истакао је Јеремић.

У Београду су још формиране Академија струковних студија од три високе школе - здравствене, хотелијерске и туристичке, затим, Академија техничких струковних студија - од Високе техничке школе Нови Београд, Технике Таурунум, Политехничке, Висока техничке из Пожаревца, а четврту академију са седиштем у Београду чине више школе - информатичка, рачунарска, геодетска, железничка, текстилно-уметничка.

Академија васпитачко-медицинских струковних студија у Крушевцу настала је спајањем Високе школе струковних студија за васпитаче из Крушевца, Високе медицинске школе струковних студија у Ћуприји и Високе школе за васпитаче струковних студија у Алексинцу.

Академија струковних студија Јужна Србија створена је спајањем виших школа из Лесковца (Висока пословна школа и Висока технолошко-уметничка школа), Бујановца (Висока школа за васпитаче) и Прокупља (Висока пољопривредно-прехрамбена школа).

Академија у Нишу настала је спајањем техничке школе у Нишу, високе школе у Врању и васпитачке у Пироту, док је Академија у Ужицу настала спајањем пословних школа из Ваљева и Ужица.

Академија у Шапцу настала је спајањем три школе у том граду -васпитачке, пољопривредне и медицинске, док је Академија у Лепосавићу настала од пословне и техничке школе из Лепосавића и Звечана.

Покрајински секретар за образовање Зоран Милошевић каже да је план био да се у Војводини формирају три академије, али да то неће бити разматрано у овом мандату покрајинске владе, већ да ће сачекати да прођу избори.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести