БИХ: Мигранти се сместили у хале Агрокомерца

ВЕЛИКА КЛАДУША: Значајан број миграната који бораве на подручју Велике Кладуше пронашао је смештај у напуштеним објектима, као што су бројне девастиране хале предузећа "Агрокомерц", којих има много на том простору.
migranti, tanjug
Фото: Tanjug/J.Pap, arhiva

На самом улазу у овај град, у једном таквом напуштеном објекту који је некад служио као база СФОР-а, сада борави око стотину миграната у врло тешким условима, преноси бањалучки портал Независне.

Према речима Амира Медића, представника мобилног тима Црвеног крста Унско-санског кантона, њихови волонтери већ пуна два месеца воде бригу о мигрантима који су смештени на овом месту и обезбеђују им храну и остале потрепштине.

"Њихов број варира јер једни одлазе, а други долазе. Многи покушавају да пређу границу с Хрватском, неки успеју, а неки се поново враћају и чекају нову прилику. Редовно их снабдевамо храном, водом, гардеробом, ћебадима и пружамо им прву помоћ уколико им је неопходна", рекао је Медић.

Он додаје да на ширем подручју Велике Кладуше постоји још неколико напуштених објеката у којима је концентрисан већи број миграната.

Мештани Велике Кладуше кажу и да мигранти често проваљују у куће или викендице у којима нико не борави и тамо налазе привремени смештај.

"Велики је број кућа које су напуштене и власници не живе у њима. Мигранти проваљују у такве објекте, ложе ватру и чине штету. Само у последњих месец дана имали смо три случаја паљевине, а две куће су у потпуности уништене, док смо једну некако успели да спасимо", рекао је један од мештана Фикрет Дукић.

Иначе, на подручју Велике Кладуше борави велики број миграната који немају осигуран смештај с обзиром на то да се у прихватном центру "Мирал" налази око 700 особа, чиме су капацитети тог центра попуњени.

Претпоставља се да на подручју Велике Кладуше тренутно борави више од 1.500 миграната.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести