КарГо: Европа подржава а Србија гуши развој нових компанија

БЕОГРАД: Председник удружења грађана КарГО (CarGo), Александар Вучић, сматра да се у Србији, за разлику од Европске уније, на иновације одговара притисцима чији ефекат може да буде гашење технолошких компанија и заустављање развоја целе земље.
CarGo
Фото: Ilustracija/appcargo.net

"Европа подржава развој нових компанија и идеја, а у Србији се под притиском картела иновације гуше", изјавио је Вучић, коментаришући информацију да је Европска инвестициона банка одобрила 50 милиона евра за финансирање естонске апликације која ће конкурисати Уберу и осталим сличним апликацијама, наводи портал Tech Crunch.

"Измишљају се рупе на саксији, хапсе се људи, покушава се забрана рада различитим нелегалним средствима, а све како би се ограничила конкуренција и иновације. Питање је како ћемо са оваквим приступом постати део европске породице", казао је Вучић, наводи се у саопштењу Удружења.

Он је додао да поздравља и подржава новог европског комесара за економију јер разуме да су иновације путоказ развоја целе Европе и запошљавања младих.

"Надам се да ћу се ускоро и лично захвалити европском комесару. И поред залагања новог комесара, али и целе Европске комисије, Србија ће остати у предворју Европе, уколико се дозволи картелима да наставе са оваквим притисцима, односом према младима и иновацијама", рекао је Вучић.

Вучић је нагласио да је након стварања Скајпа, Естонија постала технолошка дестинација, а да у Србији картели и даље имају огроман утицај, захваљујући коме шаљу пореске и бројне друге инспекције свима који се усуде да нешто промене на боље.

"Желимо да се поносимо земљом у којој живимо и да задржимо младе да овде раде, стварају породицу и осећају се сигурно. Желимо да Србија буде попут земаља Европе, где ће се подржавати иновације, а младима послати порука да је могуће од идеје развити посао који мења земљу на боље", закључио је Вучић.

Финансирање естонске апликације, сличне домаћем КарГо софтверском решењу, део је шире стратегије ЕУ повећања инвестиција у технолошке компаније "које обећавају“, пренео је портал Тек Кранч (Tech Crunch).

Као део ове стратегије, очекује се да Европски фонд за стратешке инвестиције уложи у више од милион стартапова, малих и средњих предузећа широм Европе.

Паоло Ђентилони, европски комесар за економију, изјавио је да је поносан што Европа, кроз свој инвестициони план, подржава развојну стратегију стварања иновативних и безбедних сервиса, који ће подстаћи урбану мобиилност.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести