Сомбор набавио 65 пројектила против града

СОМБОР: Као и претходних година, сомборска локална самоуправа се потрудила да овдашњи пољопривредници нешто мирније чекају очекиване пљускове, који су често праћени и градоносним облацима, што представља озбиљну претњу не само приносима већ и економској стабилности оних који живе од пољопривреде.
д
Фото: Dnevnik.rs

Наиме, након расписане јавне набавке Град Сомбор је изабрао „Трајал корпорацију“ из Крушевца као добављача 65 противградних ракета.

Како преноси званични градски сајт процењена вредност јавне набавке мале вредности је била 2,5 милиона динара, а као једина је прихваћена понуда „Трајала“ од 2,73 милиона динара са урачунатим порезом на додатну вредност. Чувена српска компанија, која у свом производном програму има и производњу противградних ракета, обавезала се да ће пројектиле испоручити  у Радарски центар Бајша, који „покрива“, поред Сомбора и подручје целе Западне Бачке, у року од максимално пет календарских дана, по потписивању уговора.

По својим карактеристикама наведеним у спецификацији производа 65 новонабављених противградних ракета за потребе Сомбора су вертикалног домета од 7.300 до 7.900 метара, при чему носе 400 грама реагенса на бази сребро-јодида (АгЈ). Уговор ће садржати и гаранцију понуђача у вези са квалитетом испоручених ракета, тако да проценат неисправности током експлоатационог периода не сме бити већи од два одсто утрошених ракета. Уговором је предвиђено да на терет добављача пада и материјална и нематеријална штета нанета трећим физичким и правним лицима, као и штета на лансерима и објектима унутар система одбране од града, настала неисправношћу - лагањем противградних ракета, која су последица производно - технолошке грешке. Добављач по пријему обавештења о настанку материјалне штете обавештава наручиоца о слању свог представника на место настанка штете, ради заједничке процене, на основу које добављач врши надокнаду, директно оштећеном лицу.

Постојеће 22 противградне станице система Републичког хидрометеоролошког завода, штите подручје Сомбора, са око 102.000 хектара обрадивих површина, што ову варош ставља на друго место у Војводини, након Зрењанина. Међутим, како се налази на тромеђи Србије, Мађарске и Хрватске, услед правила која морају да важе у пограничним подручјима, немали део плодног земљишта се налази и у такозваном небрањеном подручју, односно у деловима катастарских општина Бачки Моноштор, Бездан, Колут, Растина, Риђица, Станишић и Алекса Шантић, у којима противградни ракеташи не смеју да дејствују.

М. Мћ

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести