Новосадској фирми казна од три милиона динара за опасни отпад

КИКИНДА: Основни суд у Кикинди осудио на плаћање казне од три милиона динара „Еко-хемик” ДОО из Новог Сада због „уношења опасних материја у Србију и недозвољено прерађивање, одлагање и складиштење опасних материја”.
toksicni otpad, Fonet
Фото: FoNet

Правном лицу и његовом законском заступнику В. Б. (25) забрањује се вршење свих делатности из области сакупљања, третмана и одлагања отпада у трајању од две године од правоснажности пресуде. Од правног лица се такође одузима имовинска корист прибављена тим кривичним делом од 2.432.182 динара.

Истом пресудом, наложено је да окривљени трошкове кривичног поступка од 762.131 динар плате ОЈТ-у Кикинда.

Пресуду је кикиндски Основни суд објавио у јучерашњем „Дневнику” на огласним странама.

Као што је „Дневник” писао, у некадашњој кикиндској фабрици „Хемик” почетком јуна прошле године пронађена је већа количина недозвољено ускладиштеног опасног отпада, око 300 тона амбалаже пестицида, растварача и лепкова, које није прописно складиштила једна новосадска фирма.

Помоћник покрајинског секретара за урбанизам и заштиту животне средине АП Војводине Немања Ерцег тада је потврдио је да је у „Хемику” на отвореном простору, у дворишту, пронађено 280 до 290 тона тог опасног отпада, а да је још десет тона опасног отпада било у затвореном простору.

Припадници Криминалистичке полиције ПУ Кикинда открили су у суботу, 1. јуна, око 300 тона опасног отпада у бурадима и yаковима. Новосадска фирма која се терети за недозвољено складиштење опасног отпада је закупац некадашњег „Хемика”.

– Приликом надзора је уочена разбацана амбалажа пестицида на бетону – рекао је тада Ерцег. – Врло је вероватно да су остатак материја из амбалаже кише спрале и да је то завршило у земљи, што тек треба да се утврди.

Он је додао да ће се наложити мерења да би се установило да ли је дошло до загађења животне средине.

Како је „Дневник” тада писао, новосадска фирма – закупац „Хемика” имала је дозволу за складиштење опасног отпада, издату средином јула 2017. године.

С. Х.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести