Ковачевић: Економија се опоравља брже него што се очекивало

БЕОГРАД: „Економија Србије опоравља се брже него што је то било очекивано, а идуће године оправак након пандемије биће веома видљив, на шта указују и пројекције међународних финансијских институција и она ће моћи да расте по стопи од најмање пет одсто”, каже директор Републичког завода за статистику (РЗС) Миладин Ковачевић.
miladin kovacevic
Фото: Tanjug (S. Radovanović, arhiva)

Коментаришући податке Евростата по којима је Србија најбрже растућа економија у Европи, Ковачевић је Танјугу рекао да је Србија ту челну позицији обезбедила у овом кварталу године захваљујући стопи раста БДП од пет одсто.

Он наводи да је то упоредив податак са још свега неколико земаља у Европи и да су после Србије следеће две земље које су оствариле приближну стопу раста још Ирска и Турска- 4,6 и 4,5 одсто.

Србија се, иначе, по међугодишњем расту бруто домаћег производа у првом кварталу 2020. налази на првој позицији међу 38 европских економија, а према последњим објављеним ажурираним подацима Евростата, статистичке службе Европске уније.

Србија држи лидерско место на табели сезонски и календарски неприлагођених података са скоком БДП-а од 5,0 процената, али и на табели десезонираних и календарски прилагођених показатеља, где раст износи 4,8 посто.

Кад је реч о стопи раста коју је домаћа економија остварила у првом кварталу 2020, Ковачевић каже да је то је резултат пре свега економског кретања од средине прошле године од када се бележе трендови раста извоза, затим у индустријској призводњи која је, како је додао, ухватила залет још од другог полугодишта прошле године и прва два месеца ове године.

Истиче да су изразити тренд раста пре пандемије ковида 19 имали сектор услуга, индустријска прозиводња и грађевина и додао да су то су све делатности који су допринеле расту.

„Надамо се да ћемо ову годину у релативном смислу завршити боље него европске економије”, казао је Ковачевић и додао да на то указују и међународне финансијске институције.

"ММФ и Светска банка још почетком априла проценили су да бисмо годину могли завршити на минус 2,5 одсто, али ми у односу на привредна кретања у априлу, мају и јуну процењујемо да би година могла да се заврши нултим растом, нешто испод или изнад нуле", казао је Ковачевић.

Истиче да се у наредним кварталима могу очекивати негативне стопе раста теда би година била завршена највероватније на нивоу нултог раста у целини. Каже да је то утешно, али да је ипак велика разлика у односу на оно што је пројектовано за ову годину пре епидемије и да би раст да није било кризе са пандемијом вероватно достигао и пет одсто.

"Свеједно ће то бити бољи резултат у односу на онај који ће постићи неке европске земље у којима се превиђа пад економиске активности од пет или шест процената (Немачка, Француска)", додао је Ковачевић.

Он подсећа да се економија Србије налази се у циклусу раста од 2015. године када су први пут били видљиви значајни резултати у реформи фискалне консолидације и да се тај циклус раста наставља.

Истиче да ће ова "епизода" са епидемијом бити само један привремени пад, и да све указује на то да ћемо се брзо, већ ове године "извући из те долине".

"Економија се несумњиво опоравља, индустрија није стајала ни у априлу, најгорем месецу, а у неким секторима индустријска производња је ишла изнад просечне, попут хемијске, фармацеутске, прехрамбене индустрије...", објашњава Ковачевић.

Наводи да је индустријска производња у априлу забележила пад од 16,6 одсто наводећи дато није неочекивано у односу на околности.

"Важно је да се сада опоравља, као и то што су предузете и значајне мере за најугорженије секторе попут туризма", додао је саговорник Танјуга.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести