Тема: Врачара из Вршца наплаћивала хиљаде евра своје услуге

Патриција Ђ. (37) из Вршца ухапшена је пре неколико дана због сумње да је у Републици Српској опљачкала више особа, тврдећи да ће врачањем с њих скинути црну магију.
vracara, yt printscreen
Фото: Youtube Printscreen

Лисице су јој стављене на граничном прелазу Попови, код Бијељине, на основу потраге коју је расписала полиција из Теслића, након што је у том граду опљачкала једну особу, узевши јој око 5.000 евра да би, наводно, врачањем скинула црну магију.

Из полиције наводе да за П. Ђ. постоји основана сумња да је дошла у кућу особе из Теслића чији су иницијали Р. Ј., и од ње тражила да изнесе све што има од новца и драгоцености да над њима обави обред врачања како би помогла. Током обреда је тражене предмете запаковала у фолију коју је ставила у пластичну врећицу, а након што је завршила обред врачања и напустила кућу, оштећена је приметила да у врећици нема више од 10.000 КМ, наводи се у саопштењу.

Службеници Полицијске станице Теслић дошли су до сазнања да је П. Ђ. починила иста кривична дела и на подручју полицијских управа Бањалука и Требиње, о чему су обавештени ради предузимања даљих мера и радњи ради документовања предмета.


Казна затвора од пет до осам година

Прорицање судбине може се санкционисати као прекршај ремећења јавног реда и мира или кривично дело преваре. Ко се бави врачањем, прорицањем судбине, тумачењем снова или сличним обмањивањем на начин који узнемирава грађане или нарушава јавни ред и мир, може бити кажњен новчаном казном од 10.000 до 50.000 динара или радом у јавном интересу од 40 до 120 сати. У озбиљнијим случајевима, када има више жртава и када је у питању већи износ, предвиђена је казна затвора од пет до осам година.


Осумњичена је и да је у децембру прошле године у Бањалуци преварила једну особу, од које је узела око 13.000 евра, рекавши јој да ће јој неко од укућана умрети и да ће она то спречити врачањем.

Патриција је сличну превару раније извршила и на подручју Требиња. То није јединствен случај да полиција хапси „врачаре”, „видовите” или „беле магове”.

Подсетимо, пре две године брачни пар из Обровца, код Бачке Паланке, ухапшен је због сумње да су уцењивали и варали људе који су се јављали на оглас да би им помогли и скинули „црну магију”. Брачни пар је након хапшења с Основним јавним тужилаштвом у Врању склопио споразум о признању кривице, на основу којег је А. Н. осуђена на шест месеци кућног затвора и новчану казну, док је С. Н. осуђен на годину кућног затвора, пренели су тада медији. Они су жени из Врања, која их је пријавила, морали да врате 750.000 динара, колико су од ње на превару узели.

Српкиња С. Ј. (67), која привремено живи у Француској, наивно је насела на оглас у новинама да извесна „видовита Захида” из Бачке Паланке решава проблеме на даљину и враћа изгубљене љубави.

Наиме, оштећена је, заједно са својом ћерком С. Н. (43), против „видовите Захиде” пре три године, поднела кривичну пријаву полицији у Бачкој Паланци, тврдећи да јој је на превару узела око 600.000 динара.

Како смо тада писали, оштећена је у новинама прочитала оглас да “видовита Захида” „чита судбину” уз новчану надокнаду. У огласу је писало „да види и успешно решава проблеме на даљину и враћа изгубљене љубави”. Када се С. Ј. јавила на тај оглас, вешта пророчица јој је за неколико телефонских разговора успела да узме више од пола милиона динара. Оштећена, која је на привременом раду у Француској, рекла је у полицији да се јавила на оглас из „специјализованих часописа”, којих има широм Србије.

Наиме, преварена жена је била у вези с мало старијим мушкарцем ког је желела да задржи. Послушала је пријатељицу и позвала гатару која „успешно решава проблеме на даљину и враћа изгубљене љубави”.

У Новом Саду активно и илегално послује више од 100 гатара, врачара и скидача црне магије

Брзо је насела на њене преваре да ће јој помоћи да задржи партнера и лажној видовњакињи немилице је уплаћивала новац. Када је потрошила своју уштеђевину, затражила је помоћ од ћерке, која јој је несебично дала новац, у нади да тако ће тако усрећити своју мајку. Међутим, када ју је партнер изненада напустио, схватила је да је „скидање чини преко телефона” било превара, пренели су тада медији.

Сумња се да је врачара из Бачке Паланке преварила велики број људи из свих крајева Србије. „Клијенте” је налазила искључиво рекламирањем у специјализованим часописима, а требало је да јој унапред уплате на рачун известан износ новаца да би им „прорицање судбине” и „скидање чини” радила је преко телефона.

Подсетимо и на случај када је „видовита Катарина” осумњичена да је гатањем од једне жене из околине Новог Сада прибавила 47.000 евра да би њена ћерка затруднела. Њој се приписује да је за решавање проблематичног зачећа употребљавала „омађијану” воду из Босне, амајлије и друге ствари и супстанце.

Жртве црне магије се наивно поверавају врачарама, што оне злоуотребљавају, не би ли се приказале као добро упућене у њихове проблеме. Тако је ова преварена жена „видовитој Катарини” поверила да је видела прегажену мачку, на шта је ова одмах прокоментарисла да се ради о важном показатељу да се борба са злим, нечастивим, силама води на прави начин, те да ту борбу треба наставити, наравно, уз финансијску надокнаду.

По незваничним подацима, у Новом Саду активно и илегално послује више од 100 гатара, врачара и скидача црне магије, а за њих се најчешће сазнаје путем препоруке пријатеља и на интернет огласима.

Да се тај бизнис вишеструко исплати, потврђује чињеница да се „клијенти”, који користе услује гатара и видовњака, обично враћају по још информација и савета.

Пророчице и пророци своје интернет огласе после неког времена уклањају с интернета да би избегли проблеме са законом, али се сваког дана на интернету појави нови оглас, новог пружаоца услуга. Људи из очаја или наивности посежу за видовњачким решењима, а окидач је немаштина, утицај средине, неинформисаност, мада се међу клијентима могу наћи и богати људи.

По речима психолога, постоје и они који код „врачара” иду из забаве, неки с неповерењем да провере шта ће да им кажу, док је, нажалост, највише оних који одлазе с циљем да реше своје проблеме. Углавном, ту врсту помоћи траже емоционално нестабилне, поводљиве, личности у ситуацијама животних криза.

Д. Николић

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести