Гојковић: Капацитети недовољни ако се ускоро стање не промени

БЕОГРАД: Здравствени систем је пренапрегнут, здравствени радници уморни и повећава се број оболелих, што захтева апсолутну опрезност, бригу и одговорност свих нас, изјавио је данас покрајински секретар за здравство Зоран Гојковић.
zoran gojkovic, Pokrajinska vlada
Фото: Покрајинска влада

Гојковић је за ТВ Прва рекао да је ситуација опасна и упозорио да ће капацитети бити недовољни да приме све заражене пацијенте, уколико се за месец, два не савлада тренутно епидемиолошко стање.

"Ако се не савлада ово стање, када буде јесен и када буде хладније, бићемо у великом проблему, јер ће нам капацитети бити недовољни да примимо све оне пацијенте који ће бити заражени", навео је Гојковић.

Подсетио је да је ношење маски и држање физичке дистанце неопходно како би се што пре санирао пораст броја новооболелих и додао да је њихово повећање директно пропорционално томе колико смо дисциплиновани.

Он је рекао да се и даље очекује раст броја оболелих, али и изразио наду да ће број опадати након примене свих мера.

Гојковић је рекао и да је један од битнијих чинилаца што сад имамо неповољну епидемиолошку ситуацију “апсурд успеха”, који, како каже, подразумева да већина нас није имала неког познаника који је оболео или умро од ковида-19, те да се због неопрезности и "мање страха" нисмо додатно чували.

Покрајински секретар за здравство нагласио је да вирус више не бира и да млади могу тешко да оболе, као и да се сада све више јавља већи број старијих заражених, који су били у контакту са младима.

"Све више поново имамо старије особе које су код куће у контакту са младима који долазе из града, из провода, а они могу да пренесу вирус укућанима, чак иако немају симптоме и то је окидач, што може да буде огроман проблем", казао је Гојковић.

Додао је да су болнице попуњене и због других болести, односно да је све више повреда на раду, све већје број инфаркта, саобраћајних трауматизама...

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести