Јањић: Очекујем економски споразум Београд-Приштина у августу

БЕОГРАД: Директор Форума за етничке односе Душан Јањић предвиђа да ће у августу бити постигнут економски споразум Београда и Приштине, што би, каже, требало да се поклопи са завршетком ангажмана специјалног изасланика председника САД за дијалог Ричарда Гренела.
Dušan Janjić/Tanjug/D. Kujundžić
Фото: Танјуг/Д. Кујунџић/Душан Јањић

"Очекујем да ће се направити добар споразум који је спреман па отказан", навео је Јањић за Прву телевизију и додао да је у питању економски споразум.

Требало би, каже, да буду назначене и реалне иницијативе и фондови, да дођу компаније које су драгоцене за овај регион.

"Не видим шта би било лоше да дође Тесла компанија и ради на унапређењу и коришћењу соларне енергије", рекао је Јањић.

Упитан за евентуална противљења томе на Косову, он сматра да нико нема луксуз да каже да му не треба страна директна инвестиција.

Како је оценио, Гренел је одличан тактичар, потпуно свестан да неће да уђе у политичка питања и питања статуса која оставља Европској унији.

"Маестрално је бирао теме. И успео да створи вин-вин варијанту. Колико знам, никад није била идеја да САД ''преузму'' преговоре", оцењује.

Он сматра да ће Гренел своје ангажовање завршити до августа, али истиче да Америка остаје и у том политичком делу преговора преко специјалног изасланика за западни Балкан Метјуа Палмера.

"Кад дођу статусни преговори изасланик за западни Балкан присуствује састанцима преко ''квинте'' навео је Јањић.

Он напомиње да две најјаце земље ЕУ, Француска и Немачка сада имају усаглашен став као и приступ проблему Косова.

"Оне су заједно. Неке недоумице и либерални приступ Макрона око промена граница, што је нервирало Берлин, склоњене су. Нема помињања ''промене граница'', објашњава Јањић.

Истиче такође да је важна и исказана жеља две земље да се државе ЗБ што пре укључе у програме ЕУ, чак и пре него што формално приступе Унији.

Према његовим речима, преговоре ће са косовске стране водити Авдулах Хоти, док Тачи више неће у њима учествовати.

"То је чињеница док се не рашчисти ствар на суду са оптужницом против њега", додао је Јањић.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести