Канада: Граница затворена, Американци ипак долазе

ОТАВА: Канадско-америчка граница затворена је за путовања која нису од суштинског значаја још од 21. марта због пандемије вируса КОВИД-19, међутим, америчким путницима је ипак био дозвољен транзит кроз Канаду на путу до Аљаске уколико је неопходно, што подразумева и пословна путовања или одлазак у своје место сталног боравка.
e
Фото: Pixabay.com

Такође, од путника се захтевало да поднесу документацију која доказује разлоге њихових путовања кроз Канаду.

Како је број случајева корона вируса порастао у САД последњих недеља, у многим деловима Канаде расте гнев због присутности аутомобила са америчким регистарским таблицама, а људи који возе аутомобиле са тим таблицама кажу да су били изложени вандализаму и узнемиравању од стране Канађана, који сматрају да су Американци илегално у Канади и да могу да шире вирус.

Недавни постови на друштвеним мрежама показују да Американци заиста и даље посећују неке популарне туристичке дестинације у Канади.

У једној објави на Фејсбуку, конобар ресторана каже да је био шокиран када је услужио групу људи из Тексаса, а на питање како су прошли преко границе, посетиоци су признали да су рекли граничним агентима да се возе на Аљаску.

Према подацима Канадске агенције за пограничне услуге (ЦБСА), више од 10.000 америчких грађана враћено је са канадске границе током пандемије - а скоро половина њих надала се да ће ући у Канаду ради шопинга, обиласка или једноставно због задовољства.

Подаци које је ЦБСА послала ЦТВ Нјузу показују да је 10.329 америчких држављана враћено са границе између 22. марта и 12. јула ове године.

Из ових разлога ЦБСА је одлучила да пооштри правила за Американце и друге стране држављане који путују кроз Западну Канаду на путу ка Аљасци.‚

Од петка 31. јула, Американцима који путују на Аљаску биће дозвољено да уђу у земљу само кроз пет граничних прелаза у Западној Канади.

Сваком Американцу у транзиту ка Аљасци биће омогућен разуман период да стигне до Аљаске, под условом да користите најдиректније путеве, наводи се у саопштењу ЦБСА.

Путници у транзиту морају избегавати све националне паркове и туристичка стајалиста и морају се пријавити канадским пограничним службеницима приликом напуштања земље, а непоштовање ових правила могло би довести до новчаних казни у износу до 750 000 долара и шест месеци затвора

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести