Вулин: Наставља се осавремењавање Војске Србије

НИКИНЦИ: У Центру за испитивање наоружања и војне опреме "Никинци", министар одбране Александар Вулин присуствовао је данас извођењу дела обуке одељења оклопног борбеног возила точкаша Лазар-3 и бојевом гађању новом аутоматском модуларном пушком 6,5/7,62 мм коју производи "Застава оружје".
Министарство одбране/Александар Вулин
Фото: Министарство одбране/Александар Вулин

Према Вулиновим речима, процес осавремењавања и увођења нових средстава наоружања у Војску Србије је непрекидан.

"Модуларна пушка калибра 7,62 и калибра 6,5 је нешто што немају ни много веће, богатије и развијеније армије него што је наша. Модуларна пушка је постала део нашег наоружања, припадници 41. пешадијског батаљона већ вежбају са њом, узимају је као своје основно средство и показују да су наши конструктори урадили изузетан посао", рекао је министар одбране.

Нагласио је да ће влада наставити да опрема Војску Србије.

Фото: Министарство одбране/Модуларна аутоматска пушка М19

Осим тога, демонстрирано је и како се употребљава оклопно возило пешадије Милош 4x4, које ће бити велико појачање за припаднике специјалних јединица и показује да српски конструктори могу да се носе са светском конуренцијом.

"Све што је представљено требало би да значајно повећа убојитост наших војника пешадије, за 30 до 50 процената, односно да повећа предњи појас запречне ватре и вероватноћу поготка јединачном ватром уз несмањену ефикасност у рафалној паљби. Основа свега тога је нови метак 6,5 мм који је уведен у наоружање после исцрпних испитивања претходних година и нова модуларна пушка М19 6,5/7,62 мм која је недавно уведена у наоружање, а чију сте ефикасност данас могли да видите током обуке припадника 41. пешадијског батаљона" - изјавио је помоћник министра за материјалне ресурсе Ненад Милорадовић.

Додао је да је она опремљена комплексним нишанским системима - дневни и рефлексни оптички нишан који спада у стандардни комплет пушке, као и термовизијски нишан који ће носити одређени број припадника сваког пешадијског одељења, а који значајно повећава ефикасност тог одељења и у ноћним дејствима.

Како је истакао потпоручник Небојша Цветковић, командир вода у 41. пешадијском батаљону ИВ бригаде Копнене војске, током обуке и гађања на полигону у Никинцима, могло се видети да је пушка поуздана, веома прецизна и ергономична.

"Посебно бих издвојио чињеницу да је ова пушка модуларна, што значи да се зависно од задатка и од потребе може користити и у калибру 7,62 мм, као и у калибру 6,5 мм, који се по одређеним параметрима показао као изузетан", рекао је потпоручник Цветковић.

Припадник 72. бригаде за специјалне операције истакао је да су припадници те јединице на полигону у Никинцима започели увежбавања на борбеном оклопном возилу “Милош”.

"Прва запажања су да је возило поуздано, комфорно, одликује га добра проходност и омогућује нам лако наступање, односно, лак излазак из возила и запоседање борбеног положаја", истакао је он, додајући да ће доласком возила Милош у ту јединицу знатно бити унапређене борбене способности, а извршавање задатака бити олакшано.

Извођењу обуке је присуствовао и начелник управе за развој и опремање, бригадни генерал Милан Поповић.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести