У Ђенови отворен мост две године после трагедије

ЂЕНОВА: Две године од трагичног урушавања моста у Ђенови који је однео 43 живота, у том лучком граду вечерас је премијер Италије Ђузепе Конте пресецањем траке у бојама италијанске заставе званично отворио нови мост.
e
Фото: Youtube Printscreen

Церемонија је почела читањем имена 43 особе погинуле у несрећи која се догодила 14. августа 2018. године, а уследила је троминутна тишина.

Уочи отварања новог моста у 18.30 почела је јака киша и уз грмљавину подсетила на невреме које је погодило Ђенову на дан несреће, 14. августа 2018. године када се урушио стари мост.

Италијански председник Серђо Матарела, премијер Ђузепе Конте, као и други високи званичници присуствовали су инаугурацији новог моста Сан Ђорђо (Свети Ђорђе), који је пројектовао славни архитекта Ренцо Пјано пореклом из Ђенове.

Конте је у говору на церемонији истакао да Италија, "упркос стереотипима, зна како да устане и да се поново покрене".

"Мост ствара ново јединство, ново поверење и има функцију зближавања", казао је Конте.

Новоизграђени мост на месту старог који се трагично урушио пре 720 дана сматра се симболом Италије која "не одустаје" и улаже напоре у опоравак од тешких здравствених и економских последица пандемије.

Радове на изградњи новог моста дужине око километар, који су трајали око 15 месеци, није зауставила ни пандемија вируса ковид-19, а нова структура изграђена је по најновијим безбедносним стандардима.

Како је најављено, мост би требало да буде отворен за саобраћај од сутра увече или од среде ујутро.

Матарела је непосредно пре церемоније имао приватни састанак са породицама жртава које су одбиле позив да присуствују отварању новог моста јер сматрају да се та прослава "рађа из трагедије", а окупиће се за неколико дана како би обележиле другу годишњицу трагедије.

Рушење старог моста Моранди у Ђенови, који је био део аутопута А10, у августу 2018. године уследило је након јаког невремена које је захватило Лигурију, а та несрећа покренула је питање безбедности мостова широм Европе.

До несреће су довеле године лошег руковођења и неодговарајућег одржавања, због чега је недавно постигнут договор који предвиђа постепено иступање групе Бенетон из управљања аутопутевима, а држава ће преузети руковођење компанијом Аутостраде.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести