Нове цене за причу у ромингу, разговара се мање и до 75%

БЕОГРАД: Здравствена ситуација у вези са корона вирусом у Европи и свету утиче на затварање националних граница и слаб или потпуно обустављен проток путника, те је промет мобилног међународног саобраћаја у паду.
mobilni
Фото: pixabay.com

Мобилни оператори у Србији су од априла до јуна ове године забележили пад саобраћаја у ромингу и до 75 одсто у односу на исти период прошле године, због пандемије вируса корона и смањене могућности путовања у иностранство, док је домаћи саобраћај достизао рекорд.

Према подацима РАТЕЛ-а, пренос података у првом тромесечју 2020. био је повећан 3,5 пута у односу на исти период прошле године, али је у другом кварталу опао због ситуације у вези са корона вирусом.

У мејдувремену, ступио је на снагу и Споразум о снижавању цена роминга у региону Западног Балкана, почев од 1. јула ове године.

Како наводе у РАТЕЛ-у за Танјуг, у складу са одредбама Споразума, за крајње кориснике додатно се снижавају максимална додатна накнада за услугу преноса података и максимална накнада за регулисане долазне позиве у ромингу у региону Западног Балкана.

Просечна цена долазног позива за Србију је 3,6 динара, док ће пренос података у случају свих корисника пакета са неограниченим саобраћајем у просеку коштати 2,1 динара по мегабајту.

Просечна цена одлазног позива смањена је за скоро 34 одсто, а просечна цена долазног позива смањена је за скоро 28 одсто.

Највеће снижење цена примећено је у односу на просечну цену за СМС и износи око 36 одсто, док је цена за КБ преноса података смањена за око 32 одсто.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести