У градској каси Кикинде мање новца од планираног

КИКИНДА: Овогодишњи буџет Града Кикинде утврђен је у износу од 3,2 милијарде динара, али је након сагледавања стања на основу реализације у првој половини године, сасвим известан ребаланс буџета.
Kikinda Foto: Dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Остварење прихода у градској каси за првих шест месеци је испод 40 одсто, што је предочено на састанку нових градских челника и председника месних заједница.

- Осим што је ово била прилика да се боље упознамо и сазнамо како ће се њихови парцијални планови уклопити у неке нове цифре које ће бити продукт ребаланса. Ребаланас је известан јер је анализа досадашњег показала да су постојеће цифре неких позиција нереалне. Реалност је таква да је остварење шестомесечне реализације испод 40 одсто, што је јасан сигнал да приходи и расходи морају да се смање - прецизирала је заменица градоначелника Дијана Јакшић Киурски.

Она је рекла да се још не може говорити о процентима и номиналним износима корекције у буџету, али да ће се видети шта је реално и мора до краја године да се оствари, те да је могуће да у случају неких месних заједница постојећи износи неће се мењати.

Члан Градског већа за пољопривреду и месне заједнице Љубан Средић, оценио је да је овим скупом означен почетак добре сарадње између локалне самоуправе и месних заједница.

- И на овај начин смо показали да ће месне заједнице бити у фокусу рада ове власти. Председници месних заједница изнели су пресек стања у нашим селима, с акцентом на текуће радове и најважније проблеме. Тренутно стање је такво да су у овом тренутку нека плаћања обустављена - потврдио је Средић.

Слабији прилив средстава у градској каси од очекиваног, због епидемије корона вируса, одражава се на остварење планова у селима, па тако према речима председника МЗ Наково Милана Мајсторовића нису успели да остваре планирано.

- У Накову ове године није било инвестиција, али очекујемо да ћемо нешто урадити до краја године. Фокус ће бити на изградњи пешачке стазе око нашег језера. Та инвестиција је вредна око два милиона динара. Накову је из овогодишњег буџета требало да припадне око 9,5 милиона динара, као и два милиона за инвестиције - напомиње Мајсторовић.

Мањак средстава осетан је у сеоским удружењима и спортских клубова који се ослањају на дотације из буџета, па сви очекују предвиђену финансијску подршку. Председник МЗ Мокрин Живко Угреновић каже да се у том месту завршава реконструкција варошког трга, да је уређено дечије игралиште и орезане гране на проблематичним стаблима у улицама, али да је још доста тога остало да се уради.   

М. Митровић

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести