Ђурић: Тадић оставио тамни вилајет, Вучић враћа поштовање Србији

БЕОГРАД: Потпредседник СНС Марко Ђурић изјавио је да је то што власт у Србији данас мора да се бори за Косово и Метохију с овако ниских полазишних основа, јесте искључиво кривица претходне власт, Бориса Тадића и његових сарадника, и њихове "срамотне политике".
djuric, tanjug
Фото: Tanjug/S.Radovanović, arhiva

Не желим да браним ни себе ни председника Александра Вучића од подлих напада Бориса Тадића, већ само још једном подвлачим истину, које су грађани Србије годинама већ дубоко свесни - Тадић је Србију оставио на ивици понора, а председних Вучић је враћа међу државе достојне поштовања, навео је Ђурић у писаној изјави.

Он је, реагујући на данашњи иступ Бориса Тадића, рекао да Србија и сада плаћа цехове за Тадићеве поразе, кукавичлук и неспособност.

Али, наша одлучност да се боримо против тог погубног наслеђа је толико велика и несаломива да ћемо Тадићеве поразе наставити да претварамо у победе, навео је Ђурић.

Додао је да су Тадић и његови некадашњи најближи сарадници, Вук Јеремић и Драган Ђилас, за собом су оставили "тамни вилијат", "пустолину" од државе, а за албанске сепаратисте на КиМ учинили су више него што су они и сами смели да сањају да могу да постигну.

Доста је било претварања и скривања иза јефтиних патриотских парола, и време је да Тадић и његова дружина признају, не само да су готово уништили Србију и њене капацитете да се бори за било који државни и национални интерес, већ и да су је у том процесу и бесомучно опљачкали. Треба да сведу рачуне са собом и својом савешћу, ако је имају, пре него што се одваже да деле лекције о томе како се брани достојанство Србије и њени интереси, навео је он.

Додао је да Србија у време Бориса Тадића "није ни имала достојанство", нити је бранила своје интересе, већ је на сваком кораку одступала и удовољавала чак и оним захтевима међународне заједнице који јој нису испостављени.

Мера сервилности Бориса Тадића и његовог режима је непоновљива, и то што данас морамо да се за Косово и Метохију боримо са овако ниских полазишних основа јесте искључиво кривица Тадића и његове клике, и њихове срамотне слуганске политике, навео је Ђурић.

Подсетио је да је Србија, без обзира на неравноправне услове у дипломатској утакмици, за коју може да захвали Тадићу, Ђиласу и Јеремићу, успела да издејствује 18 повлачења признања самопроглашеног Косова, спречи чланство Приштине у бројним међународним организацијама, потврди подршку Русије и Кине суверенитету и територијалном интегритету, али и да омекша став САД, као најутицајнијег покровитеља Приштине.

Лидер СДС Борис Тадић данас је оценио да је по споразуму из Вашингтона, којим је предвиђено да се Косово укључи у "мини Шенген", то један акт признања Косова.

Тадић је навео и да је споразумом "ударен шамар" Русији, да је Вучић "зарио нож у леђа Кини", а да је тачка 11, о заштити цркава, тако потписана да је Косово, тврди, третирано као независно.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести