Преполовљен број станара у зрењанинском Дому ученика

ЗРЕЊАНИН: Пре само недељу дана у Дому ученика средњих школа „Ангелина Којић Гина“ у Зрењанину рачунали су да ће у интернату моћи да буде смештено 296 ђака, међутим, одлуком надлежног министарства тај број је преполовљен, због поштовања епидемиолошких мера.
з
Фото: Ж.Балабан

Смањење није мало и претило је да постане озбиљан проблем у нормалном функционисању, не само ове установе, него и зрењанинских средњих школа. Решење је, ипак, некако пронађено.

- У договору са директорима средњих школа успели смо да направимо такав распоред да у дому у једном тренутку може да буде само 148 ученика. Највећи проблем имају школе, односно ученици који имају практичну наставу, али и то смо успели некако да ускладимо – истиче директор Дома ученика Добрица Брдарић и додаје да ће ученицима бити умањени рачуни за смештај и исхрану због новонастале ситуације.

У зрењанинској Музичкој школи „Јосиф Маринковић“ имају шеснаесторо ученика који су смештени у дому.

- Потрудили смо се да прилагодимо смене, односно распоред за њих, па да половина ученика наставу прати онлајн, а половина њих да буде у школи. Ипак, неки родитељи су нам најавили да ће одустати од смештаја у дому, односно да ће изнајмити станове. То јесте скупље, али ова година је таква. Заиста се трудимо да поштујемо све мере у школи, а да их наши ученици поштују и ван школе – каже директорка Музичке школе Данијела Дерикрава.

Највише ученика који су смештени у зрењанинском интернату похађа Медицинску школу.

- Годинама уназад наши ђаци чине највећи број ученика у интернату. Ове године њих је 140. Ми смо у старту тако правили распоред, да их 70 похађа наставу онлајн, а исто толико да их иде у школу.  И водимо рачуна о ученицима који нису из Зрењанина, а таквих је код нас 204. Ђаци су нам из Жабља, Чуруга, Ковачице, Идвора, Врбаса, свих околних села... Неки путују, неки су у интернату – наводи директорка Медицинске школе Сања Кукољ.

Ученицима ове школе коронавирус направио је и додатни проблем.

- Праксу не можемо да радимо у болници из познатих разлога, па смо додатно опремили три кабинета. Док је пандемија у току, практични део наставе наши ученици ће радити у школи. Волели бисмо да можемо у болницу, али то за сада није могуће, а настава се мора одвијати - наглашава Кукољ.

Ж. Балабан

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести