Заштитник грађана: "Дринка Павловић" да преиспита мере изолације

БЕОГРАД: Заштитник грађана је по окончању поступка покренутог после пада детета са зграде Центра за заштиту одојчади, деце и омладине - Дом „Дринка Павловић“ у Београду, тој установи сугерисао хитно постављање физичких баријера, ублажавање мера изолације због негативних ефеката које може имати по кориснике и обезбеђивање адекватнијег смештаја за децу с израженим поремећајем у понашању.
deca hranitelji
Фото: Dnevnik.rs

Заштитник грађана је том центру предложио да хитно постави физичке баријере на ризичним местима, како на месту одакле је у јулу 2020. године пало дете које је од задобијених повреда преминуло, тако и на свим другим местима где би безбедност корисника могла бити угрожена, с обзиром на већ утврђене ризике у понашању појединих корисника.

Заштитник предлаже да Дом „Дринка Павловић“ преиспита досадашње мере изолације и да се у вези с тим консултује с епидемиолошком службом и ресорним министарством, како би се у случају постојања ризика од преношења заразе међу штићеницима предузимале мање рестриктивне мере, имајући пре свега у виду утицај (негативне ефекте) дугорочне изолације на децу на смештају.

У извештају Заштитник указује и на потребу да Дом „Дринка Павловић“ оствари и неопходну сарадњу са надлежним установама ради обезбеђења адекватнијег смештаја за децу са израженим поремећајем у понашању, раду њиховог збрињавања у облику заштите или третмана који је у складу са њиховим функционисањем.

Оцењујући поступање контролисаних органа у домену њихових надлежности, Заштитник грађана је утврдио да није било личне одговорности запослених у Дому „Дринка Павловић“ у овом несрећном догађају, али да би требало преиспитати и унапредити постојеће мере како би се унапредила сигурност корисника.


Кобна игра на тераси

Корисник дома за децу и омладину „Дринка Павловић“ почетком јула пао је са трећег спрата ове установе и задобио повреде опасне по живот.

Према незваничним информацијама, паду је претходила кобна игра. Наводно, једанаестогодишњи дечак је прескакао са терасе на терасу, и то на висини од око 10 метара.

Малишан је колима Хитне помоћи пребачен у Ургентни центар, где је оперисан, али је преминуо.


Заштитник сматра да је нужно да Дом „Дринка Павловић“ предузме активности и мере како би се безбедност корисника осигурала и у случајевима када они сами себе доводе у ситуације ризичне по живот и здравље, а посебно у условима када се такво понашање може очекивати због мера изолације уведених због ширења заразе вирусом ковид-19.

И. Р.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести