Додик: Бошњаци да не креирају ставове у Амбасади САД

БАЊАЛУКА: Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас да је крајње време да Бошњаци који, како је рекао, држе прес-службу америчке Амбасаде у Сарајеву престану да "заробљавају и да креирају јавне ставове".
dodik
Фото: TANJUG / DRAGAN KUJUNDZIC / an

"Знамо да ће ово америчка Амбасада демантовати, али и ми и они знамо да је ово истина", рекао је Додик коментаришући став тог дипломатског представништва да "ни Дејтонски споразум ни Устав БиХ не дају могућност да се иједан ентитет отцепи" и да постојане било којег од два ентитета у потпуности зависи од постојања БиХ.

Додик је нагласио да постојање БиХ зависи од постојања ентитета, јер су оба ентитета настала пре конференције у Дејтону где су оба, како каже, "угурана у ово што данас зовемо БиХ".

То, казао је, потврђује и чињеница да је Република Српска, баш као и ФБиХ потписница свих анекса Дејтонског мировног споразума.

"Како је нешто што је тек настало споразумом могло да потпише тај споразум", упитао је Додик и додао да је то питање за све који последњих дана и година тврде шта је овде старије.

"Уместо испразних прича које се своде на то да треба да седимо и ћутимо незадовољни положајем у које су нас довели међунариодни мешетари изврћући Дејтонски мировни споразум, ја упорно предлажем разговор и договор - или ћемо се вратити на изворни Дејтонски мировни споразум или ћемо гледати како да се мирно разиђемо", навео је Додик.

То, нагласио је, није претња сукобима и истакао да он није човек који заговара политику сукоба.

"Ја сам човек политике чистих рачуна, јер само тако ћемо створити оквир да наши народи живе мирно једни поред других ако не могу једни са другима. Мислим да смо улудо потрошили силне године лажући једни друге и цели свет да оваква БиХ може да опстане", навео је Додик у изјави за Срну, пренела је РТРС.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести