Игуман Сава: Усвојен аранжман за заштиту манастира

ДЕЧАНИ: Игуман манастира Високи Дечани архимандрит Сава Јањић објавио је данас на Фејсбуку одлуку Савета за надгледање заштићених зона, којом је усвојен аранжман за заштиту манастира од градње међународног пута, а која је, како је навео, обезбедила поштовање закона.
Decani, crkva
Фото: Dečani, foto: Privatna arhiva

Како је написао, том одлуком Савета за спровођење и надгледање заштићених зона усвојен је аранжман који ће заштитити манастир од градње међународног пута, који ће ићи заобилазницом ван заштићене зоне, а с друге стране омогућити рехабилитацију постојећег пута кроз зону за локалну употребу становника Дечана.

"Процес ће ићи синхронизовано и под међународним мониторингом. Тиме је обезбеђено поштовање закона, на чему је наша Црква од почетка инсистирала", навео је Сава Јањић.

У одлуци Савета за спровођење и надгледање (ССН) наводи се да је одржан 9. новембра у Приштини, преноси портал Косово онлине.

"ССН је усвојио аранжман о рехабилитацији путева у општини Дечани у сагласности са релевантним законом косова бр 03 / Л- 039 о специјалним заштићеним зонама (СЗЗ) од 15.јуна 2008.године. Оваја аранжман укључује синхрони развој међународног обилазног пута изван граница СЗЗ и локалног пута унутар СЗЗ", наводи се у одлуци.

Циљ аранжмана је подстицање односа међу заједницама кроз заштиту верског културног насалеђа и јачања економског развоја општине Дечане, као и самог региона.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести