Централна Америка: Најмање две жртве тропске олује Јота

ПУЕРТО КАБЕЗАС: Олуја Јота изазвала је бујичне поплаве у Централној Америци, у којима су живот изгубиле најмање две особе, како преноси Ројтерс.
Uragan , posledice Foto: AP
Фото: АП

Влада Панаме је саопштила да је у олуји живот изгубила једна особа на западу земље.Становник Брус Лагуне на обали Хондураса је за локални радио рекао да је у олуји погинуо један дечак након што је на њега пало стабло дрвета, иако градоначелница наводи да нема пријава о жртвама.

Олуја Јота погодила је обалу Никарагве у понедељак, уз снажан ветар брзине до 250 километара на час, плавећи села која се још увек опорављају од удара урагана Ета од пре две недеље.

Амерички центар за урагане је саопштио да је у току дана брзина ветра опала и да је Јота ослабила у тропску олују, али и даље доноси обимне падавине док се помера ка унутрашњости копна, ка северном делу Хондурса.

Градонацелник општине Вампусирпи наводи да је читаво насеље поплављено и да је потребно обезбедити воду и храну за мештане јер је све усеве уништио ураган Ета.

Лука Пуерто Кабезас у Никарагви, још делимично поплављена и у рушевинама након Ете, и овога пута је поднела највећи терет."Смртно смо угрожени и овде уопште немамо ништа за јело", пожалила се извештачу Ројтерса једна жена која борави у склоништу.

Ветар је однео кров са локалне болнице у Пуерто Кабезасу па су пацијенти евакуисани, укључујући и две породиље.Око 40 хиљада људи у Никарагви и око 80 хиљада људи у Хондурасу крије се у склоништима, потврдиле су власти тих земаља.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести