Кон: Оправдан прелазак на онлајн наставу

БЕОГРАД: Школе су и даље места где се контролише преношење вируса, каже епидемиолог Предраг Кон и додаје да је због опште епидемиолошке ситуације у земљи и пораста броја оболелих оправдан прелазак на онлајн наставу за ученике од петог до осмог разреда и за средње школе.
kon
Фото: Танјуг (видео)

Он је за Танјуг рекао да је у београдским основним и средњим школама током прошле недеље регистровано је 406 ученика и наставника заражених вирусом корона.

Од 16. до 22. новембра и 134 београдске школе пријављено 406 заражених вирусом корона - 312 ученика (140 заражених из основних и 172 из средње школе) и 94 запослена ( 52 у основним и 42 у средњим школама).

У дому ученика средњих школа, оболевање је било код седам ученика и два запослена.

"У претходној недељи је било 10 кластера, а то значи да је дошло до заражавања малих групица и сви ученици су послати на онлајн наставу", навео је он.

Кон је нагласио да би се тај број из недеље у недељу повећавао, тако да је оправдан прелазак на онлајн наставу за ученике од петог до осмог разреда и за средње школе.

"Када говоримо о нижим разредима, мање је обољевања. Испитивања у свету су показала да се код деце узраста до десет година ретко преноси вирус, а да је код старије деце чешће преношење вируса", рекао је он.

Други аспект, како је рекао, због којег нижи разреди нису прешли на онлајн наставу је социјализација која је у том узрасту посебно значајна.

"Школе јесу и даље места где се контролише преношење вируса, али нагли улаз вируса који се сада дешава, са оволиким бројим новозаражених једноставно не може да обезбеди толико праћење", појаснио је Кон.

Подсећа да је то одлука Кризног штаба, која тек треба да прође Владу, те да се може десити да буде модификована.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести