Истраживачка станица Петница: Наука и дељење знања значајни током пандемије

Значај науке и дељења знања ради стварања већег поверења између научне заједнице и шире јавности још више је добио на значају током епидемије вируса корона, поручено је на онлајн конференцији „Корак у науку“ коју је организовала Истраживачка станица „Петница“.
Petnica
Фото: Printscreen

Амбасадор Француске у Србији Жан-Луј Фалкони рекао је да је Европској унији у области науке врло значајна платформа за сарадњу и заједничке пројекте којима се подржавају истраживања у фундаменталним и примењеним наукама.

Истакао је значај науке и образовања током епидемије.

- Можда нисмо раније видели да су образовање и наука важни... Наука поред свог сегмента истраживања мора да се позабави и другим изазовима који се пред њу стављају у контексту едукације јавности - рекао је Фалкони и нагласио значај иновативности, те навео да француска амбасада и француске институције сарађују са Петницом на пројектима везаним за климатске промене, заштиту животне средине и разним другим образовним програмима.

Директор Петнице Вигор Мајић рекао је да је та организација, упркос изазовима у години пандемије ковида-19, успела да функционише, ради, реализује програме и семинаре, као и већину других планираних активности. Навео је, међутим, да због епидемиолошке ситуације међународни програми нису реализовани, мада су били у фази интезивног развоја.

- Велико је било интересовање доћи у Петницу и направити нешто занимљиво и корисно, често у областима које су нове и које се тек отварају - истакао је Мајић који је позвао полазнике да наредне године врате пуну динамику и успешност рада Петнице. Претходних 18 конференција Петница је обухватила више од 2.000 полазника и више од 1.500 истраживачких радова.

Деветнаеста Конференција „Корак у науку“, која окупља средњошколце, одржава се први пут онлајн и трајаће до 12. децембра.

Циљ је да полазници увежбају како да прецизно интерпретирају резултате својих истраживања и комуницирају са широм публиком, која укључује и представнике академске заједнице.    

С. М-ћ

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести