Стеван Лугоња: Тешка година за нама, пред нама нови изазови

Година за нама је била тешка, непредвидива и пуна изазова. Како оцењујете 2020. годину у раду JKП „Паркинг сервис”?
1
Фото: JKP Parking servis

Шта рећи на крају једне године, по свему необичне и тешке, у којој смо од њеног почетка били на великим искушењима, пред великим организацијским проблемима и наравно пред здравственим неизвесностима и непознаницама. Мене лично, а у односу на наше Предузеће, ова година највише подсећа на 2013-2014. годину, када је финансијска ситуација, захваљујући задужењима која су направљена у претходном периоду, била више него тешка, чак веома ризична за ликвидност Предузећа. И тада, као и сада, одговорним понашањем успели смо да изађемо из кризе. Уз наш труд, уз разумевање озбиљности ситуације, верујем да ћемо и ова финансијска искушења пребродити. Што се тиче епидемије волео бих да ову годину заборавимо што пре и да се оваква никада не понови а опет, што се тиче неких резултата и послова које смо уз све тешкоће ипак успели да урадимо, волео бих да неке резултате поновимо. Желим пре свега да сачувамо здравље људи у будућем периоду, у наредној години, јер људи су нам најјачи и најважнији ресурс. Предузимамо све мере заштите и безбедности, а опет смо имали један број оболелих радника. Ево, док разговарамо, имамо алармантно стање у нашој „паук“ служби, где имамо велики број оболелих, а свакако морамо организовати посао да све функционише. Уз дезинфекцију и возила и просторија Предузећа, уз предузимање свих мера заштите, чак и више од тога, опет се дешавају ствари које не зависе само од нас и од наше организације.

Уз све ове потешкоће које су нас задесиле, а не треба заборавити да паркирање нисмо наплаћивали скоро два месеца, што је велики удар на наше финансијско стање, успели смо да све обавезе према запосленима испунимо. Ту мислим и на редовне плате, као и на солидарну помоћ коју смо у неколико рата успели да исплатимо и да ту обавезу испоштујемо до краја, пре свега мислећи на наше запослене. То није било нимало лако, али сам задовољан када су и радници задовољни, када могу, растерећени, да испуњавају своје радне задатке.

А шта је оно што бисте волели да се понови из ове „чудне“ године?

У време ванредног стања, када су нам услови за рад били ограничени, градили смо и изградили једно од најлепших паркиралишта у граду, паркиралиште у Радничкој улици. На месту привременог паркиралишта, простора који није био репрезентативан, направили смо лепо, модерно, саобраћајно безбедно, паркиралиште од скоро 100 паркинг места. На том  простору урађена је и атмосферска канализација, осветљење, озелењавање, све што треба да има један модеран паркинг. Ову инвестицију не бисмо могли да реализујемо да нисмо имали велику подршку Града. То бих волео да се понови. Урадили смо велики посао на паркиралишту код „Штранда“ - најлепша плажа на Дунаву добила је 200 паркинг места. Реконструисано је и паркиралиште на Тргу Коменског, где је изграђено 50 нових паркинг места, на простору који је просто „тражио“ уређење и реконструкцију. Знате и сами да су се изводили велики радови и уређење Улице Марка Миљанова, а за време тих радова суграђани који живе у том делу града имали су проблем где да паркирају аутомобиле. Желели смо да помогнемо, па смо уредили простор у Улици Душана Васиљева и омогућили грађанима да се паркирају на привременом паркиралишту које није под наплатом, а њима решава свакодневне проблеме. Нешто касније уредили смо и привремено паркиралиште у Косовској улици са преко 150 паркинг места, које такође није под наплатом. Успели смо да извршимо реконструкцију паркиралишта у Панчевачкој улици, а недавно је завршена и изградња паркиралишта на Булевару краља Петра Првог, на броју 28, где смо урадили, поред паркиралишта од 50 паркинг места, коловоз-саобраћајницу и тротоар. Све ово што сам набројао волео бих да поновимо у наредном периоду, на неким другим локацијама.

„Паркинг сервис“ може да се похвали и ИТ-решењима којима су нашим суграђанима олакшане неке услуге које им Предузеће пружа?

Ову годину почели смо са једном веома важном апликацијом, а то је електронски начин куповине годишње станарске паркинг карте. Та могућност управо сада долази до изражаја, надам се да ће је наши суграђани максимално користити, без потребе да долазе до наше благајне, а самим тим смањити ризик од преношења и ширења вируса. Користим прилику да апелујем на станаре да искористе овај електронски начин куповине, како би помогли и себи и нашим радницима. Направили смо и апликацију Да ли је паук однео моје возило?, помоћу које возачи који су направили саобраћајни прекршај могу проверити да ли им је возило уклоњено, чиме се избегава контакт телефоном или одлазак до Предузећа.

После једне тешке и непредвидиве године, какви су планови за наредну 2021. годину?

После никада теже године, у сваком смислу, планирамо реализацију неколико нових пројеката, али знате како - сви планови зависе од могућности и средстава које ћемо моћи да издвојимо, а ова година нас је научила да многе ствари могу да утичу на реализацију планираног. Планирамо и поред ситуације у којој се налазимо, са оптимизмом и дисциплином која нам је потребна више него икада, да урадимо оно што је потребно свима нама који живимо и радимо у нашем Новом Саду. Изградићемо паркиралиште на Булевару краља Петра Првог (код кућног броја 71), а изводићемо и радове на паркингу у Улици др Лазе Станојевића, у дворишту Скупштине Града - већ дужи временски период спремали смо реализацију овог пројекта, сада су се стекли услови да то и урадимо. Пре две године започели смо реконструкцију паркинг места на Булевару ослобођења, у наредној години настављамо тај посао на потезу од Булевара краља Петра Првог до раскрснице са улицaмa Пап Павла и Новосадског сајма. Протекла година прошла је без нове „НС бајк“ станице, из већ поменутих разлога, у наредној планирамо изградњу још једне, шеснаесте по реду. Желимо да наставимо промоцију алтернативног превоза у граду, који је веома важан из много разлога. Надам се, а на добром смо путу, да реализујемо сопствени пројекат електронске контроле плаћања и непрописног паркирања аутомобила. То ће бити ефикасан и веома рентабилан начин контроле, који ће у много чему побољшати ефикасност рада. Радићемо и на ефикаснијој унутрашњој организацији Предузећа.

На крају, желео бих да замолим све наше раднике да се придржавају мера заштите, да чувају себе, своје колеге и своје породице, да издрже до краја и дa победимо ову веома озбиљну и несвакидашњу болест. Пре свега свима желим много здравља и да у кругу својих породица прославе предстојеће празнике.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести