Тексас: Без струје и воде милиони домаћинстава до викенда

ХЈУСТОН: Званичници америчке државе Тексас упозорили су на "катастрофу унутар катастрофе" након незапамћеног леденог таласа који је оставио милионе људи без грејања и воде, наводећи да грађани треба да се припреме на могућност да струје неће бити до викенда.
t
Фото: Tanjug (Smiley N. Pool/The Dallas Morning News via AP)

Становницима у више од 100 округа у Тексасу је речено да прокувавају воду, с обзиром на то да се електране и даље суочавају са немогућношћу активирања својих система, додали су званичници, а јавио Ројтерс.

Око 12 милиона становника Тексаса, друге најнасељеније америчке државе са 29 милиона становника, нема пијаћу воду или им повремено долази вода, па нестане.

Струју нема око 2,7 милиона домаћинстава, а метеоролошке службе прогнозирају да ће се ледене температуре одржати до викенда, што ће отежати повратак електричне енергије, јер је Тексас изгубио током овог таласа око 40 одсто капацитета за производњу струје.

Осим тога, природни извори гаса и цевоводи, као и турбине, су замрзнути.

Болнице у Хјустону, главном граду Тексаса, саопштиле су да немају воду, а верује се да је неколико десетина смртних случајева уследило управо због леденог таласа.

Представници локалних власти се плаше да би број мртвих могао да буде знатно већи, али да тела потенцијално преминулих још нису пронађена.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести