Михајловић: Велика улагања ЕПС-а у заштиту животне средине

ОБРЕНОВАЦ: Електропривреда Србије ће наредних година уложити стотине милиона евра у заштиту животне средине, јер смо свесни тога колико је то битно за привредни развој, а нарочито за здравље становништва, изјавила је данас потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић.
mihajlovic1
Фото: Танјуг (видео)

Она је приликом посете ТЕНТ-у А нагласила да су Влада Србије и ЕПС у два пројекта одсумпоравања већ уложили око пола милијарди евра.

Додала је да ће најважнији задатак Србије током председавања Енергетској заједници бити енергетска транзиција и да због тога доносимо важне законе из ове области.

Директор Секретаријата Енергетске заједнице Јанез Копач изразио је задовољство због напретка изградње постројења за одусмпоравање у ТЕНТ-у А, али је додао да још много тога треба да буде урађено на заштити животне средине јер је, каже, Западни Балкан најзагађеније подручје у свету.

"Шеснаест термоелектрана на Западном Балкану загађује више него 250 термоелектрана у читавој ЕУ", нагласио је Копач.

Амбасадор Јапана у Србији Такахико Кацумата изразио је велико задовољство због успешне реализације посла у ТЕНТ-а који је први заједнички еколошки пројекат Владе Србије и Јапана.

Козорцијум јапанских компанија Мицубиши и Хитачи заједно са српским подизвођачима изграђује постројење за одсумпоравање, а вредност инвестиције је око 280 милиона евра.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести