Општини Житиште одобрен пројекат асфалтне обнове улица у Хетину

ХЕТИН: Вест да је Управа за капитална улагања АП Војводине, преко конкурса за финансирање и суфинансирање пројеката у области саобраћајне инфраструктуре, одобрила Општини Житиште 47.945.188 динара за рехабилитацију улица у Хетину и локалног пута Српски Итебеј – Хетин, веома је обрадовала мештане.
1
Фото: Хетин „на спавању” има 360 душа

- Ова средства требало је да добијемо још прошле године, али је корона све пореметила. Зато се надамо да ће ове године асфалт коначно стићи у још две улице у нашем селу - каже председник Савета Месне заједнице Хетин Михајло Грујић.

Пут између Српског Итебеја и Хетина, дужине 18 километара, у веома је лошем стању. Улице Матије Гупца, дужине 580 метара, и Пролетерска, дужине 1,1 километар, немају асфалт што, кажу мештани, не приличи 21. веку.

-У Хетину данас, како се то каже, на спавању имамо 360 душа. Мештани се углавном баве пољопривредом. Мало смо село, али тврдим да имамо потенцијала. У неколико претходних година је стотинак мештана отишло на рад у Беч. Неки су се вратили, а чујем да их има још који би се вратили. Корона је и тамо направила пометњу. Од велике помоћи би за село било отварање мањег производног погона, где би се запослила женска радна снага. Зна се да кад младе жене остају у селу, остају и мушкарци - истиче Грујић.

Хетин има пошту, амбуланту, у којој лекар ради два пута недељно, као и основну школу до четвртог разреда.

- Понос села је Фудбалски клуб „Тереквеш”. Клуб је међу најстаријима у Србији, основан је 1920. године, па смо прошле године скромно прославили век постојања - каже Грујић.

Истина је да је све мање младих у селу, али према речима Грујића, клуб опстаје.

- Ја сам 40 година у клубу, и као играч, и као тренер, и као економ, ма све што треба. Толико волим фудбал и овај клуб, да кад зафали играча, навучем копачке, па ускочим у тим. Ето, прошле године сам играо четири утакмице – уз осмех прича 63-годишњи Мића.

Недавно је, у част стогодишњице од оснивања, клуб добио нову трактор косачицу за одржавање терена. За то су заслужни Земљорадничка задруга „Будућност”, Вилмош Чисар и Месна заједница, потврђује Грујић.

Само још кад би неки производни погон стигао, за Хетин би могли доћи бољи дани

Ж. Б.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести