Бугарска затвара школе, вртиће, ресторане, тржне центре...

СОФИЈА: Бугарска ће затворити школе, ресторане и тржне центре на 10 дана од 22. марта, у склопу борбе против скока заразе ковидом-19 која је попунила наше болнице, изјавио је данас бугарски министар здравља.
bugarska
Фото: pixabay.com

Бугарска, која треба да одржи парламентарне изборе 4. априла, пријавила је данас 4.201 нових случајева, са 7.804 људи у болницама, укључујући 609 на интензивној нези, преноси агенција Ројтерс.

У протекла 24 сата је било 136 смртних случајева повезаних са ковидом-19.

"Стопа заражавања у земљи је у просеку 483 на 100.000 становника, што Бугарску ставља на девето место у Европској унији", изјавио је данас главни бугарски здравствени инспектор Ангел Кунчев, а преноси бугарска агенција БТА.

"Бугарска није изузетак у овој ситуацији. Талас британског соја корона вируса проширио се на читав континент и сада Централна Европа и Балкан имају највеће стопе заразе", рекао је Кунчев.

Угоститељски објекти биће затворени за посетиоце и нудиће само кућну доставу. То се односи и на ресторане у хотелима у којима ће гости морати да једу у својим собама.

Настава у школама је обустављена, затвориће се и вртићи и јаслице. Затвориће се и кладионице и сви комерцијални локали површине веће од 300 квадратних метара, осим прехрамбених продавница. Тржни центри ће такође бити затворени, а моћи ће да остану отворене само апотеке, оптичарске радње, хемијско чишћење, банке и телекомуникациони оператери.

Конгреси, конференције, семинари, изложбе и други јавни догађаји су забрањени. Теретане и базени затвориће се заједно са биоскопима и музејима. Прославе, венчања и крштења дозвољени су уз присуство до петнаест људи.

До сада је Бугарска, са седам милиона људи, пријавила укупно 291.769 случајева корона вируса и 11.715 смртних случајева.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести