Пикси враћа култ репрезентације

НОВИ САД: Е, баш је лепо када баците поглед на табелу А групе у европским квалификацијама за одлазак на Мундијал 2022. године у Катару, зар не? Он сведочи о томе да су, после само три одигране утакмице, селекције Португала и Србије већ одмакле конкурентима и профилисале се као највећи кандидати за освајање првог места, које директно води на Светско првенство.
p
Фото: Start kao iz snova: Dragan Stojković/FSS

Победа (2:1) над Азарбејџаном у Бакуу, остварена после тешке, физички и психички изузетно захтевне утакмице, условила је то да оптимизам у овдашњој јавности почне просто да буја. Сваком искреном љубитељу најважније споредне ствари на свету у нашој земљи већ сада ова чињеница представља својверсни мелем на рану, нанету нам неуспехом који смо доживели у финалу баража за одлазак на Еуро, елиминацијом од Шкотске. Али, то је било и прошло, никаква исправка није могућа и, једноставно, ту књигу смо затворили.

Дакле, Драган Пикси Стојковић преузео је бригу о државном тиму, обећавши да ће учинити све да га одведе у Катар. У првим изјавама рекао је да имамо пуно врхунских играча, а да ће његов основни задатак бити да их укомбинује у складну целину, да створи изразито позитиван став према дресу с државним грбом, али и код овдашње јавности.

Само три утакмице биле су потребне да укупна слика о нашим фудбалерима почне да се мења. Наравно, тек је почетак квалфикационог циклуса и не би било упутно већ сада се упуштати у извођење неких конкретнијих закључака. Ипак, оно што смо имали прилику да уочимо - однос играча према државном дресу, њихов вољни моменат, осмеси на лицима и када напуштају игру - сведочи о измењеној и, за српски фудбал, неуобичајено позитивној атмосфери.

Фото: Kapiten Dušan Tadić sjajno predvodi ekipu/FSS

Спортски директор Стеван Стојановић: Бодови су једино важни

Спортски директор ФСС Стеван Дика Стојановић је након победе у Азарбејџану био веома расположен.

- План за прве три утакмице је испуњен. Сусрет у Бакуу смо нешто слабије одиграли, али, без обзира на то, важно је да смо освојили три бода. Знали смо да ће дуел да буде тежак, јер смо играли трећу утакмицу у кратком периоду. Нисмо имали времена за припреме и зато све честитике играчима и струци што су на овакав начин изнели мартовски циклус - рекао је Стојановић.

Стојановић не крије да је било стрпње током утакмице у Бакуу.

– Било је стрепњи, па и  страха током читаве утакмице. Ову су утакмице које воде на велико такмичење и овакви мечеви просто морају да се добију, а тада је притисак огроман. Да ли после добре и лепршаве игре, или на овај начин, то је мање битно, бодови су једино важни. Задовољни смо, јер смо испунили план – казао Стојановић.


- Створили смо нешто посебно - нагласио је Александар Митровић, први стрелац наше екипе и са пет постигнутих голова, најбољи голгетер досадашњег дела квалификација. - Срећу треба заслужити, а ми смо је заслужили велким трудом и борбеношћу и атмосфером у свлачионици. Ја сам неко ко тешко одустаје. Упоран сам и верујем у своје способности, квалитет и напоран рад. Иако нисам имао посебно квалитетну сезону, знао сам да ће сав напор који улажем на тренинзима и после њих морати да ми се врати. Вратио ми се на најбољи начин, постигао сам пет голова на три утакмице и оборио стари рекорд. Био сам тај који је искочио овог пута, али не треба занемарити ни читаву екипу, као ни оне који су били на трибинама. Овако добра атмосфера између стручног штаба и играча није дуго владала у репрезентацији.

Иако пропуста у игри Стојковићевих изабраника има, посебно када говоримо о одбрани, лепо је видети да се коначно зна шта је чији задатак и када је приметно да момци на терену имају само један циљ - да победи Србија. У расподели улога, капитен Душан Тадић добио је ролу главнокомандујућег, али да би он био успешан пуно тога зависи и од онога што ураде остали, пре свих Сергеј Милинковић-Савић, Немања Гудељ, његов имењак Максимовић, а онда и фудбалери који дејствују по боковима. Ипак, главни сарадник му је Александар Митровић, момак за којег лимити као да не постоје. Сваку Тадићеву добру идеју он као по правилу претвара у голове, свеједно је ко га чува и колико је тешко погодити мрежу.


Група А

Србија – Ирска 3:2, Португалија – Азербејџан 1:0, Србија – Португалија 2:2, Ирска – Луксембург 0:1, Азербејyан – Србија 1:2, Луксембург – Португалија 1:3.

1. Португалија 3      2      1      0      6:3   7

2. Србија 3      2      1      0      7:5   7

3. Луксембург 2      1      0      1      2:3   3

4. Ирска  2      0      0      2      2:4   0

5. Азербејџан  2      0      0      2      1:3   0


Фото: Niko kao Aleksandar Mitrović, na tri utakmice postigao pet golova/FSS

Чињеница је и то да су највећи проблеми до сада били у дефанзивном реду. Међутим, у игри с три централна бека испред голмана изузетно је тешко преко ноћи довести  на своје место, тим пре што имамо доста играча који ни у својим клубовима не играју у тој формацији. Процес стварања екипе и игре траје дуго, неколико пута је то наглашавао и Драган Стојковић и, судећи по ономе што су до сада приказали, наши репрезентативци ће до септембарског круга квалификација многе ствари поправити и, убеђени смо, дефинисати Србију као веома озбиљну екипу.


Звездини играчи најбољи у игрици „Мафија“

Игрица под називом "Мафија" је веома популарна у репрезентацији, а капитен Душан Тадић на питање ко је најбољи у томе   се нашалио рекавши да ту предњаче звездаши.

- Нема најбољих. Сви блефирају, помало лажу, али добро, има стварно добрих играча. Гајић је добар, никад не знаш шта има у рукаву, али и Грујић. Та нека Звездина школа добро су се показала. Не знам зашто – уз смех је рекао капитен, што је још једна потврда сјајне атмосфере у екипи.


После утакмице с Азарбејџаном, Србија је, заједно с Португалијом, повела коло и наговестила нове узбудљиве утакмице и победе. Домаћи навијачи као да су почели да се буде из летаргије, биле су потребне само три утакмице па да опет почне лепа и афирмативна прича о српском фудбалу.

- Учинићемо све да останемо први у нашој групи - маниром смиреног и прекаљеног тренера најавио је Стојковић. - Верујем да то можемо да остваримо и ту веру и наду нико не може да нам одузме.

А. Предојевић

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести