Липе и борови у посађени у центру Бачке Паланке

БАЧКА ПАЛАНКА: Амбасадор Израела у Србији Јахел Вилан и амбасадорка Краљевине Данске Сузане Шајн посетили су Бачку Паланку и учествовали у акцији садње дрвећа у оквиру друштвено одговорне кампање „Зелена Србија“.
1
Фото: Dnevnik.rs

Кампања се реализује под покровитељством Директората за радијациону и нуклеарну сигурност и безбедност Србије и уз подршку Покрајинског секретаријара за урбанизам и заштиту животне средине. Партнери овогодишње кампање „Зелена Србија“ су ЈП  „Војводинашуме, ОТП банка, Лидл и Теленор.

Амбасадоре је дочекао председник општине Бранислав Шушница  са сарадницима, а догађају су присустовали и директор „Србатома” Слађан Велинов, директор ЈП „Војводинашуме“ Роланд Кокаи, помоћник покрајинског секретара за урбанизам и заштиту животне средине Немања Ерцег, као и представници компанија које учествују у овој кампањи. Присутни су нагласили важност шума као плућа планете, а бригом о шумама и животној средини, продужава се живот планете и свих нас који смо део ње.

Фото: Dnevnik.rs

Општина Бачка Паланка је друга у овој години од планираних десет градова и општина која је препознала значај овог пројекта и омогућила да се саднице, конкретно бора и липе, у оквиру кампање „Зелена Србија“

засаде у центру града, у блоку Партизан. Амбасадори Израела и Краљевине Данске су изразили задовољство посетом бачкопаланачкој општини и захвалили се локалној самоуправи, као и институцијама и компанијама које подржавају кампању „Зелена Србија“.

- Једно од највећих достигнућа Израела јесте поновно пошумљавање наше земље – рекао је амбасадор Вилан, наглашивши да сматра да Бачка Паланка и Србија имају доста зеленила, али и даље треба радити на озеленавању и подизању еколошке свести. - Велики труд је уложен у Израелу како би се поново посадило дрвеће и земља озеленила. Наше шуме нису ту само ради лепоте, него много доприносе бољем квалитету живота, а оне су и једно од наших главних средства борбе против суша. Данашњим скромним чином подижемо свест о томе колико је битно да имамо зелене површине и да учинимо нашу планету бољом за будуће нараштаје.

Амбасадорка Краљевине Данске истакла је да су зелене државе веома битне за цео свет и климу.

- Баш као и Срби, и Данци су поставили себи као приоритет да озелене своју државу – казала је Сузане Шајн и објаснила како се са очувањем шума кренуло још почетком 19. века када је усвојен дански закон о шумама. - Да бисмо помогли и Србији и Данској да постану зеленије и одговорно просперитетне земље, имамо још посла и још дрвећа да садимо у обе земље. Надам се да ће данашњи догађај и њему слични послужити као инспирација за унапређивање два кључна, али повезана повода – прелазак на зелену енергију и очување шума и биодиверзитета.

Председник општине Бранислав Шушница је исказао част и задовољство што је Бачка Паланка добила прилику да угости амбасадоре двеју пријатељских земаља. Ове године издвојено је 25 милиона динара за Фонд за заштиту животне средине, потврдио је Шушница.

Текст и фото: Т. Пачић

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести