И вакцинисани могу да дају крв

Поводом Националног дана давалаца крв и смањених залиха крви, посебно нулте и крвних група са негативним Рх фактором, јуче је у центру Новог Сада одржана ванредна акција давања крви у трансфузиомобилу у сарадњи Црвеног крста Новог Сада и Завода за транфузију крви Војводине.
1
Фото: Дневник/ В. Фифа

Како је докторица медицине у овом Заводу Милана Бероња објаснила, у наредном периоду очекују се повећане потребе за крви, с обзиром на то да се планира и почетак редовног програма у хирургији, а да свакако постоје и пацијенти који се лече од малигних и хематолошких обољења.

– Иза нас се налазе празници које смо провели радно, али смо залихе за то време успели да одржимо стабилним, али да би то било тако и у будућности, апелујемо на све добровољне даваоце крви да се одазову у што већем броју како бисмо успели да обезбедимо крв за све наше пацијенте – истакла је Бероња. –  Наравно да особе које су примиле вакцину могу да дају крв, па за “Синофарм” и “Фајзер”, давање крви не мора да се одлаже, иако се саветује да се након вакцинације сачека један до два дана да се види да ли ће бити неке реакције на вакцину, како би се одложило давање крви.

Докторица Бероња нагласила је да се за особе које су примиле “Спутњик” или “Астразенека вакцину”, давање крви одлаже за 14 дана уколико није било никакве реакције на вакцину.

Фото: Дневник/ Филип Бакић

Сви добровољни даваоци крви који су старији од 18, а млађи од 65 година, а да немају неку хронично обољење, могу да дају крв, те свако ко се осећа добро и сматра да је здрав је потенцијални кандидат. Из Завода за трансфузију крви Војводине поручили су да једно давање крви може да спаси три живота.

– Приликом доласка да се да крв, попуњава се упитник, након чега се проверавају вредности хемоглобина у крви и следи лекарски преглед, на којем се узима једна краћа анамнеза, мери се притисак и слушају срце и плућа, на основу чега се процењује да ли особа може дати крв или не – објаснила је Милана Бероња. – Постоје и стања код којих особе трајно могу бити одбијене, али им се, наравно, објасни из којих је то разлога, а уколико ће бити одбијене у том дану, каже им се када је следећи пут кад могу да дају крв.


Трансфузиомобил данас на Студентском тргу

Транфузиомобил ће се данас и сутра налазити на Студентском тргу од 10 до 13 часова, док ће у центру Новог Сада трансфузиомобил поново бити у петак од 11 до 17 часова. Радно време Завода за трансфузију, Хајдук Вељкова 9а, радним данима је од 7 до 14 часова, а уторком од 7 до 18 часова, док сваке прве суботе у месецу Завод ради од 8 до 12 часова. 


– Дао сам крв седам пута до сада, а на то сам се одлучио јер је мој покојни отац био добровољни давалац крви више од 100 пута и самим тим је та навика још у средњој школи прешла на мене –  рекао је Небојша Урошевић, који је јуче и сам дао крв.

Зорица Бјелић из Завода за трансфузију крви Војводине подсетила је да је континуирано снабдевање компонентама крви неопходно како би у сваком тренутку било довољно крви на залихама за хитне и ванредне ситуације, витално угрожене пацијенте, терапију онколошких пацијената и планиране хируршке интервенције.

Д. Андулајевић

Фото: Ф. Бакић

 

Велико срце Бранка Николића

Новосађанин Бранко Николић више од сто пута дао је крв и, како с поносом објашњава, придружени је члан еминентног Клуба добровољних давалаца “100”. Велико срце и хуманост показивао је од ране младости.

- Имам 77 година, а крв сам почео да дајем средином својих двадесетих година - наводи Николић. - Био сам извиђачки предњак и неко време председник Извиђача Новог Сада, па смо често и на акцијама ван града давали крв, а пошто сам био председник чинио сам то први, као пример млађим колегама. Иначе сам радио као просветни радник у ОШ “Ђорђе Натошевић”, где сам предавао техничко образовање. Осим тога, из хобија сам почео да правим заставе за извиђаче, а направио сам и једну с грбом добровољних давалаца крви. Тај клуб се, иначе, налази на Телепу и ми се, без обзира што због година више не можемо да дајемо крв, у месној заједници окупљамо једном или два пута годишње.    

Ј. В.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести