Хапшења због организоване пљачке ДП „Нови Сад Гас“

БЕОГРАД: По налогу Тужилаштва за организовани криминал ухапшени су власник и одговорно лице фирме "Selinus Gas&Oil" из Новог Сада М. М и М. Б, а против још троје је поднета кривична пријава, због сумње да су они себи и другим правним лицима од 2014. до 2018. године прибавили противправну имовинску корист, вишу од 8 милиона евра, на штету тада друштвеног предузећа "Нови Сад Гас".
policija lisice
Фото: mup.gov.rs

Осумњичени директор ДП „Нови Сад Гас" Ј. В. није ухапшен због здравствених разлога, а двоје страних држављана Н. К. З. и Ф. Х. З. се налазе у бекству, прецизира се у саопштењу Тужилаштва за организовани криминал.

На терет им се стављају кривична дела злоупотреба положаја одговорног лица и прање новца.

М. М и М. Б. су, како се сумња, основали „Selinus Gas&Oil“, а Н. К. З. и Ф. Х. З. као власници и одговорна лица у привредним друштвима „Selinus LTD“ из Лондона и „MAT ENTERPRISE“ AG из Казахстана, у договору са Ј. В. су у циљу извлачења финансијских средстава из овог друштвеног предузећа успостављали пословне односе везане за позајмице привредним друштвима под њиховом контролом, за које је као обезбеђење враћања друштвено предузеће издавало менице као средство обезбеђења.

Примљене позајмице ова привредна друштва под контролом осумњичених М. М, М. Б. и страних држављана нису враћане, већ су намириване активирањем меница друштвеног предузећа у извршном поступку, наводи тужилаштво.

Средства по основу остварених позајмица су симулованим правним пословима уместо враћања зајмодавцу односно друштвеном предузећу, пренета на страна правна лица под контролом наведених страних држављана.

На овај начин као и другим бројним злоупотребама за друштвено предузеће „Нови Сад Гас“, настала је штета у укупном износу од 931.877. 352,00 динара.

Осумњиченима је одређено полицијско задржавање и они ће уз кривичну пријаву бити спроведени у Тужилаштво за организовани криминал.

Акција хапшења је спроведена након вишемесечног предистражног поступка у ком су учествовали полицијски службеници Министарства унутрашњих послова, Дирекције полиције, Управе криминалистичке полиције, Одељења за борбу против корупције и Пореске управе, Сектора пореске полиције и Оперативно одељење Нови Сад, Одсек за оперативно поступање Нови Сад.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести