Базна инфлација у Јапану порасла први пут за 15 месеци

ТОКИО: Базна инфлација у Јапану, из које су изузете волатилне цене свеже хране, у мају је порасла за 0,1 посто у односу на годину дана раније, показују данашњи владини подаци, који се поклапају са медијан прогнозом тржишних аналитичара.
japan tokio
Фото: pixabay.com

Ово је први пораст основних потрошачких цена у трећој најјачој економији света од марта 2020. године, и у великој мери је одраз скока цена електричне енергије и бензина након прошлогодишњег пада изазваног пандемијом, изјавио је један владин званичник, преноси ЦНБЦ.

Подаци су објављени уочи данашње седнице централне банке на којој ће бити разматрана монетарна политика. Очекује се да ће Банка Јапана задржати каматне стопе на непромењеном нивоу и можда продужити рок свог програма помоћи компанијама за време пандемије.

Укупна потрошња становништва је остала пригушена, због чега су цене свеже хране опале у односу на исти месец 2020, када су забележиле снажан раст јер су потрошачи похрлили да се снабдеју животним намирницама у условима ванредне кризне ситуације изазване ковидом-19.

Општа инфлација је наставила да посрће и у мају, јер су мере ограничење због пандемије и кашњење кампање вакцинације приморале људе да се уздрже од уобичајених слободних активности и обедовања ван куће.

Јапанска економија је у првом тромесечју ове године забележила пад од 3,9 одсто на годишњем нивоу, а процењује се да ће у текућем кварталу вероватно остварити скроман раст јер здравствена криза врши притисак на потрошњу, додаје се у информацији.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести