Пет година од масакра у Житишту: Парастос за петоро убијених

У храму Светог Великомученика Георгија у Житишту јуче је обележена  пета годишњица од трагичног догађаја који се догодио у Житишту када је убијено петоро људи, а рањена 21 особа.
zitiste kafic
Фото: Dnevnik.rs

Свештеници Карађорђе Тривуновић и Борислав Ђурић у 7.30 часова служили су свету литургију, а потом и парастос за трагично настрадале.

Подсетимо, један од највећих злочина у Србији догодио се 2. јула 2016. године у вечерњим сатима, у летњој башти житиштанског кафића „Макијато”. Синиша Златић је из аутоматске пушке, рафалном паљбом, испалио 26 метака и убио бившу супругу Дијану Златић, затим Стевана Јојића и Владимира Мијатовића из Житишта, Јовану Поповић из Банатског Карађорђева и Владимира Косовића из Равног Тополовца.

Истовремено је ранио 21 особу.

Златић је злочин починио због љубоморе јер је у кафићу, у време трајања манифестације „Пиле фест”, затекао бившу супругу Дијану Златић у друштву Стевана Јојића. Тада је убио њу и Јојића, али и још троје који су се затекли у летњој башти, наносећи повреде још 21 особи.

Више јавно тужилаштво у Зрењанину против Синише Златића подигло је оптужницу због кривичног дела тешког убиства и два кривична дела недозвољене производње, држања, ношења и промета оружја и експлозивних материја. У оптужници се наводи да је окривљени 2. јула те године у Житишту лишио живота више лица и да је неовлашћено носио ватрено оружје и муницију чија набавка и држање није дозвољено грађанима.

Златић је терећен и да је до 2. јула на тавану своје куће неовлашћено држао ватрено оружје и муницију чије држање није дозвољено грађанима, а у већој количини: једну аутоматску пушку, једну полуаутоматску пушку, као и више комада муниције различитог калибра. 

Синиша Златићи је 1. марта 2017. године у Вишем суду у Зрењанину осуђен на казну затвора у трајању од 40 година. Ту пресуду је 6. јула исте године потврдио Апелациони суд у Новом Саду.

Иначе, Апелациони суд у Новом Саду је 20. јуна одржао јавну седницу поводом жалбе Златићеве одбране на првостепену пресуду. Седници је присуствовао и окривљени Златић, који је у новосадску Палату правде доведен из сомборског затвора.

Е. С. Х.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести