Суша већ бере кукуруз и прави озбиљну штету

НОВИ САД: Кукуруза смо овог пролећа посејали више него прошле сетве, на милион хектара, али ћемо га имати мање него у жетви 2020. године.
kukuruz, Dnevnik/M. Mitrović
Фото: Dnevnik.rs

Суша и високе дневне температуре никако не одговарају пољопривредној култури па стручњаци и аналитичари, како се жетва приближава, излазе са новим подацима о томе колико би могао да буде просечан род по хектару.

Неки ратари су почели да силирају стабљике кукуруза за сточну храну, како би имали користи од новог кукуруза јер у жетви не очекују ни упола принос у односу на лане.

Према процена “Жита Србије“, очекивани прнос би могао да буде у жетви 5,9 тона по хектару, с тим што је могуће да ове процене буду и кориговане у зависности од климе у наредном пероду .

По речима директорке “Жита Србије“ Сунчице Савовић, лане је под кукурузом било 970.000 хектара, а национални просек је износио 8,1 тоне по хектару...

Директорка каже да се очекује да ове године имамо у жетви око шесет милона тона кукуруза. Додала је да ова суша личи на оне из 2012. и 2015. године.

– Просечан род 2012.године био је три тоне по хектару, па смо тада добили 3,75 милиона тона кукуруза. У жетви 2015 годиен просечан род је био 5,4 тоне по хектару и те године смо имали 5,68 милиона тона кукуруза – подсетила је директорка Сунчица Савовић.

Колико очекују ратари да ће имати кукуруза ове сетве зависиће од њиве до њиве, квалитета земље и примењене агротехнике . На потесу Кисача и Ченеја, у околини Новог Сада, има доста полеглог кукуруза због јаке кише од пре три седмице.

- Та киша је била у право време, али настављене велике врућине без падавина нису много допринеле кукурузу, па сада биљка преживљава – каже ратар из Кисача Јозеф Фокман. – На неким стабљикама ни нема клипа, а томо где га има је кратак и узан. Зато би било добро када би пало бар 50 литара кише.


Кукуруз 20,7 динара у терминском уговарању

Новим родом се трговало на Продуктној берзи Нови Сад, али термински уговори су били по цени нижој од тренутне и оне коју ратари прожељкују.

- Терминско трговање кукурузом рода 2021. преко Продуктне берзе одвијало се током априла и маја. Уговори закључени у априлу, по цени од 18,2 динара за килограм без ПДВ-а, доспевају за испоруку од 1. до 31. октобра, док су у мају закључени по цени од 20,7 динира за килограм без ПДВ-а, за исти период испоруке.

Кукуруз род 2020., највише цене је достигао током маја, када је забележен ценовни ниво од 27,3 динара за килограм без ПДВ-а.


По његовим речима, род ће бити преполовљен у одсносу на прошлу сетву. Лане је имао 3,7 тона кукуруза по јутру, а у овој сетви се нада да ће бити упола мање.

У погледу цене, пољопривредници се слажу да ће нови кукуруз задржати тренутну вредност, око 25 динара без ПДВ-а.

Пољоприврендик из Ковина Јадран Анђелковић каже да се кукуруз није опрашио и да има много стабљика где у шапурикама има свега 30 одсто зрна, па су земљорадници почели да силирјау стабљике како би извукли корист и добили сточну храну.

– Људи гледају да искористе зелену стабљику за сточну храну. Сматрају да ће тако боље финансијски проћи јер је храна за стоку ступа, пошто неће имати велики род од новог кукуруза – казао је Анђелковић. Он каже да је рано говорити колико би се могло добити кукуруза по хектару јер нема најава да ће топлоту заменити кише и падавине , које би бар мало могле да поправе род кукуруза.

З. Делић

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести