Пољска прогласила ванредно стање на белоруској граници

ВАРШАВА: Пољски председник Анџеј Дуда увео је ванредно стање у два региона која се граниче са Белорусијом, због могућности повећаног броја илегалних миграната, рекао је данас његов портпарол Блажеј Спихалски.
s
Фото: Youtube Printscreen

"Ситуација на граници са Белорусијом је тешка и опасна", рекао је Блажеј Спихалски на конференцији за новинаре и додао да је Пољска одговорна за своје границе, али и за границе Европске уније, те је морала да предузме мере како би осигурала безбедност земље и Уније, преноси агенција Ројтерс.

Према наредби коју је потписао пољски председник, ванредно стање значи да ће окупљања људи бити забрањена, као и да ће људима бити забрањено да буду на одређеним местима у одређено време.

Пољска је покушала да побољша безбедност на својој граници са Белорусијом, изградњом жичане ограде и слањем трупа.

Европска унија оптужила је белоруског председника Александра Лукашенка да користи мигранте из земаља попут Ирака и Авганистана као део "хибридног рата" који је осмишљен да изврши притисак на блок због санкција које је Унија увела Белорусији.

Пољска гранична стража саопштила је у среду да је само у августу било око 3.500 илегалног покушаја преласка границе.

Влада је такође рекла да мора да се припреми за "провокације" које би се могле да се десе током војних вежби које организује руска војска, а које ће почети 10. септембра.

Невладине организације оштро су критиковале владин приступ том питању и рекле да Варшава мора да пружи више хуманитарне помоћи мигрантима који се налазе на граници.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести