Откривен споменик пољским пилотима страдалим код Сенте

СЕНТА: У Народној башти у Сенти данас је свечано откривен споменик у знак сећања на пољске пилоте, чланове посаде авиона који је 1944. године, у ноћи између 10. и 11. септембра, оборен код овог града.
s
Фото: Youtube Printscreen

Обележавање 77. годишњице Варшавског устанка и откривање споменика погинулим пилотима заједнички су организовали Амбасада Пољске у Србији и општина Сента, а свечаности је присуствовала и потпредседница Парламента Пољске Малгожата Госјевска, председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор, представници Владе Србије и Покрајинске владе, велики број представника дипломатског кора и челника општине Сента.

Страдали авијатичари требало је преко територије данашње Србије да однесу помоћ побуњеном пољском народу.

Пољски пилоти на том месту страдали у ноћи између 10. и 11. септембра 1944. године, а након откривања споменика председник Скупшитне АП Војводине Иштван Пастор је рекао да је пут према поштовању и разумевању једноставан, али да није лак и да се ретко чини.

Нагласио је да је тај споменик симбол слободарства.

"Мислим да је сам тај догађај и питање контекста који је резултирао да су авиони морали да лете за Варшаву преко Србије због тога што је такав био међународни договор заправо поука. Поука која нас прати у овом простору Европе, поука која прати мале народе да се стално морају борити за своју слободу, да морају тражити савезнике, али да осим себе и осим комшије - другог озбиљног и неупитног савезника обично нема", навео је Пастор алудирајући на то да су се, као и много пута раније, код Сенте среле европска и локална историја, потврђујући да је европска прошлост заједничка.

Он је навео да је таква прошлост оптерећена бројним противуречностима и да се она може разумети само кроз узајамну међузависност, што важи и за схватање садашњости.

Према Пасторовим речима, с једне стране је споменик у Сенти подигнут у част и сећање на пале авијатичаре, а с друге стране је то споменик подигнут симболу слободарства, симболу пожртвованости за слободу сопственог народа и сопствене државе.

Поштовање су изразили и присутнима се обратили и државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Мирко Јанић, председник Општине Сента Рудолф Цегледи, али и амбасадор Републике Пољске у Србији Рафал Перл који је нагласио да су се и Срби и Пољаци у Другом светском рату борили против истог противника.

"Драго ми је што смо после 77 година могли да се сетимо пољских пилота који су овде погинули и тог момента можемо да се сећамо као заједничког страдања у српској и пољској историји", навео је у Сенти пољски амбасадор.

Потпредседница Парламента Пољске Малгожата Госјевска изразила је велику захвалност Републици Србији и свима који су помогли да се овај споменик подигне и да се на величанствен начин помогне пољском народу у очувању сећања на храбре пољске пилоте који су у херојској акцији погинули изнад панонске равнице, пре 77 година.

Она је нагласила да су Србија и Пољска пријатељи и партнери који деле заједничку прошлост и борбу за слободу и мир, а да на овим универзалним вредностима граде и будућност.

На крају обележавања положени су венци, а у име Скупштине АП Војводине и Покрајинске владе венце су положили председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор и помоћник покрајинског секретара за социјалну политику, демографију и равноправност полова Милош Урошевић.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести