УНЕСКО ће прогласити резерват биосфере Мура-Драва-Дунав

ЗАГРЕБ: УНЕСКО ће у среду, 15. септембра, на састанку у нигеријској Абуџи прогласити резерват биосфере Мура-Драва-Дунав у пет држава, такозвана Европска Амазонија, који тиме постаје највеће заштићено речно подручје у Европи, преноси Хина позивајући се на изворе из Светске организације за заштиту природе (ВВФ).
с
Фото: Youtube Printscreen

Иницијативу за заштиту речног крајолика Муре, Драве и Дунава на подручју Аустрије, Словеније, Мађарске, Хрватске и Србије покренули су пре више од 20 година активисти за заштиту животне средине и организације цивилног друштва.

Рад на успостављању резервата биосфере Мура-Драва-Дунав званично је започео 2011. године, када су министри заштите за животну средину пет земаља потписали декларацију о успостављану прекограничног резервата биосфере, подсећа ВВФ, која је део те иницијативе од самога поцетка.

Заједничка номинација, додаје Хина, повезала је четири дела слагалице - резервате биосфере у Аустрији, Словенији и Србији, као и прекогранични резерват биосфере Мура-Драва у Хрватској и Мађарској у јединствено заштићено подручје.

Реч је о највећем речном заштићеном подручју у Европи, које покрива готово милион хектара и 700 километара речних токова, где живи око 900.000 становника, истичу у ВВФ-у.

Европска Амазонија обилује ретким стаништима попут великих поплавних шума, пешчаних спрудова, стрмих обала, рукаваца.

Управо су она дом највеће популације орла штекавца у Европи и гнездилиште многих угрожених врста птица.

"Рад на успостављању резервата биосфере Мура-Драва-Дунав био је дуготрајан, а резултовао је успешном регионалном сарадњом и ујединио пет земаља око истог циља - заштите природе. Желимо посебно да истакнемо да је очување тог подручја заједничка одговорност свих нас, без обзира на административне границе, јер их природа не познаје", рекла је директорка ВВФ Адрије Наташа Калауз.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести